Tagi:

Dziś na blogu placki ziemniaczane na słodko z porzeczkami, czyli bardzo tradycyjne polskie danie w trochę mniej tradycyjnym wydaniu. Jeśli wolicie, możecie zetrzeć placki na małych oczkach tarki. Będą wtedy delikatniejsze, ale i mniej chrupkie niż te starte na dużych oczkach. Do masy dodałam też śmietanę dzięki czemu ziemniaki podczas leżakowania mniej ściemniały i placki miały przyjemny jasny kolor. Podałam placki obsypane cukrem i z dodatkiem porzeczki. Oczywiście możecie modyfikować dodatki wedle własnego upodobania na inne owoce, dodatek słodkiej śmietanki czy też ulubionej konfitury.

Placki ziemniaczane na słodko

  • 4 – 5 sporych ziemniaków(ok 50 dag)
  • 60 ml śmietany 18%
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru drobnego + do obsypania
  • duża szczypta soli
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • garść czerwonych porzeczek

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wmieszać śmietanę i masę odstawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ziemniaki z wody. Wymieszać z jajkiem, mąkami, łyżką cukru i solą. Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Lekko odsączać z oleju papierowym ręczniczkiem. Podawać od razu po przygotowaniu, gdy placki są gorące i przyjemnie chrupiące.

placki ziemniaczane na słodko z porzeczkami

Jeśli lubisz obiady na słodko to szukaj więcej inspiracji pod tagiem OBIAD NA SŁODKO
A wszelkie placki i placuchy w wersji tak na słodko jak i na słono pod tagiem…. niespodzianka! PLACKI 😀

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
placki ziemniaczane na słodko z porzeczkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)