Tagi:

Ja nie wiem co placki ziemniaczane mają w sobie takiego, ale ja je po prostu uwielbiam. Zarówno w wersji na słono, jak i na słodko (KLIK). Tym razem serwuję placki ziemniaczane z pesto z pietruszki i migdałów. Placki z tego przepisu są ślicznie żółciutkie. Nie są bardzo cienkie, przez co zostają mięciutkie w środku, zaś delikatnie chrupkie z zewnątrz. Jeśli wolicie, możecie zrobić placki cieńsze by były całe chrupiące. Możecie też zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Będą wtedy mniej delikatne, ale za to bardziej chrupkie z zewnątrz niż te starte na małych oczkach. Placki najlepsze są natychmiast po zdjęciu z patelni.

Placki ziemniaczane z pesto z pietruszki

  • 2 duże ziemniaki
  • ½ niewielkiej marchewki
  • ½ cebuli
  • 2 małe jajka rozm S
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok 30 g)
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, świeżo zmielony czarny pieprz i duża szczypta gałki muszkatułowej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • do podania: 1 łyżeczka skórki startej z cytryny i świeżo zmielony pieprz

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na sitko i zostawić na 15 minut (w tym czasie przygotować pesto z przepisu poniżej). Po tym czasie mocno odcisnąć nadmiar wody i przełożyć warzywa do sporej miski. Dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 minuty na stronę. Po smażeniu odkładać placki na chwilę na ręczniczek papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Usmażone placki ułożyć na talerzu przykrytym papierową serwetką, by wchłonęła nadmiar tłuszczu. Placki wykładać na talerz i podawać z pesto, oprószone świeżo zmielonym pieprzem. I skórką startą z cytryny.

Pesto z pietruszki z migdałami

  • ½ pęczka natki pietruszki
  • garść płatków migdałów
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • ewentualnie łyżka przegotowanej wody

Przygotować pesto (można dzień wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem). Płatki migdałów podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zmiksować blenderem na gładką masę z resztą składników. Miksować krótko, długie miksowanie sprawia, że natka zwiędnie i straci smak. Posolić do smaku i ewentualnie dodać odrobinę wody jeśli wyjdzie za gęste.

placki ziemniaczane z pesto z pietruszki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Placki ziemniaczane z pesto z pietruszki
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 21 Review(s)