Przepisy

Więcej

Porcja
2
Trudność
Średni
Porcja2
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Podpalany makaron z kurkami

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pomysł na szybkie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie naprawdę efektowny makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią. Wszystko przygotowane w podpalanym sosie na bazie brandy. Pomysł na ten rewelacyjny podpalany sos z brandy podpatrzyłam na blogu Kwestia Smaków i na stałe wprowadziłam do mojego kulinarnego repertuaru. Nadaje naprawdę niesamowity posmak potrawom. Zdecydowanie polecam wypróbować.

Składniki

  • 120g ulubionego makaronu
  • Pojedyncza pierś kurczaka
  • 150 g kurek
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • 30 ml brandy lub whisky
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka śmietany 18%
  • Orzechy włoskie i pinii do dekoracji
  • Świeża roszponka

Przygotować składniki. Orzechy podprażyć na suchej patelni aż się lekko zarumienią. Kurki oczyścić z zanieczyszczeń. Najprościej jest nalać trochę wody do miski, chwilę opłukiwać kurki i potem doczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Osuszyć na papierowym ręczniku. Kurczaka umyć, osuszyć , pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Makaron ugotować al dente, opłukać pod chłodną wodą żeby się nie posklejał. Czosnek rozgnieść z odrobiną soli.

Na silnym ogniu bardzo mocno rozgrzać patelnię po orzechach. Gdy zacznie parować włożyć kurczaka oprószonego solą i pieprzem. Lekko zmniejszyć ogień i usmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyć ogień na średni i dodać masło. Gdy się roztopi dołożyć czosnek i zeszklić Dodać kurki, zamieszać i szybko podsmażyć na większym ogniu (zbyt długie, powolne smażenie sprawi, że kurki tracą jędrność i robią się „gumiaste”) . Wkruszyć do kurek ser, zmniejszyć ogień, wlać brandy i ostrożnie podpalić (uwaga, płomień będzie dość wysoki). Gdy zgaśnie płomień dodać makaron, śmietankę, doprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać obsypane świeżą roszponką i podprażonymi orzechami.

obiady-makaron-podpalany-z-kurkami-kozim-serem3

obiady-makaron-podpalany-z-kurkami-kozim-serem

obiady-makaron-podpalany-z-kurkami-kozim-serem2

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami