Tagi:

Polędwiczka z warzywami po tajsku w niesamowicie aromatycznym, orientalnym sosie. Całość inspirowana moją ukochaną kuchnią tajską (tutaj więcej przepisów). Nie zrażajcie się jeśli nie macie któregoś z składników. I tak powinno wyjść pyszne! Wszystkie składniki trzeba przygotować zanim rozgrzejecie wok, bo potem całość idzie bardzo szybko i nie będzie już na to czasu.

Polędwiczka z warzywami po tajsku

  • ok 350 g polędwiczki wieprzowej pokrojona na cieniutkie plastry
  • pół czerwonej papryki
  • duża marchewka
  • mała cukinia
  • słupek trawy cytrynowej
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru ok 2 cm
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1/4 kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • łyżka pasty tamandyrowca
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • ¾ łyżeczki chilli (do smaku i w zależności od ostrości)
  • szczypiorek

Zacząć od przygotowania składników. Polędwiczkę umyć i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Paprykę, marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Trawę cytrynową, szalotkę, imbir i czosnek bardzo drobno posiekać. Kapustę poszatkować.

Rozgrzać olej w woku i  krótko podsmażyć czosnek, imbir i szalotkę co chwila mieszając i uważając żeby nie spalić czosnku (zrobi się gorzki). Zwiększyć moc grzania prawie na maksymalną i dodać mięso. Usmażyć z obu stron na rumiano po czym dodać do mięsa wszystkie warzywa (paprykę, cukinię i marchewkę). Wymieszać i smażyć razem ok 5 minut. W tym czasie rozrobić pastę tamandyrowca w 4 łyżkach wrzątku. Dodać sos sojowy, sos ostrygowy i chilli i dokładnie wymieszać. Dodać do woka razem z kapustą pekińską. Wszystko razem wymieszać, smażyć 2 minuty i zestawić z ognia. Podawać z ryżem, obsypane świeżym szczypiorkiem.

Polędwiczka z warzywami po tajsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Polędwiczka z warzywami po tajsku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)