Tagi:

Tradycyjnego schabowego uwielbiam (przepis tutaj), ale raczej okazjonalnie niż na co dzień. Co innego można wyczarować z schabu? Zapraszam Was na pyszne polonezy schabowe czyli roladki skrywające w środku nadzienie pieczarkowe z dodatkiem cebuli i musztardy. Prosto, domowo i bardzo smacznie. Do roladek świetnie pasuje puree z ziemniaków lub kopytka oraz surówka z kalafiora dla nadania daniu lekkości.

Polonezy schabowe

  • 40 dag schabu lub polędwicy
  • 30 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • sproszkowana papryka słodka i odrobina ostrej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mąka
  • olej rzepakowy do smażenia

Schab umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w plastry. Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie możemy je rozklepać dłonią. Kotlety przełożyć do miski zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę oraz wytrzeć na ręczniczkach z mleka bezpośrednio przed smażeniem.

Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w niewielkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pieczarki i cebulę przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników nadzienia (koncentrat, musztardę, przyprawy) i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie nakładać łyżką na jednym boku każdego plastra i zwijać roladki. Można spiąć wykałaczką, żeby roladki się nie rozwijały podczas smażenia. Roladki panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Polonezy schabowe

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Polonezy schabowe
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)