Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pomarańczowa szarlotka

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pomarańczowa szarlotka na pysznym kruchym cieście z dodatkiem orzechów i migdałów. Plus dodatek cynamonu i przyprawy do piernika i robi się już bardzo, bardzo jesiennie. Ale powiem szczerze, że siedząc w miękkim fotelu w ciepłym domku z kubkiem kawy i kawałkiem takiej szarlotki na talerzyku… to ja mogę taką jesień nawet pokochać 😉 Ciasto wychodzi bardzo niziutkie. Jeśli chcecie możecie zwiększyć ilość nadzienia jabłkowego.
Proponuję zrobić ciasto kruche od razu z podwójnej porcji. To co zostanie  wykorzystać jeszcze w tym sezonie śliwkowym do szybkiej, pysznej tarty śliwka w czekoladzie, lub zmrozić i mieć już gotowe do kolejnego wypieku.

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g mąki krupczatki
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 125 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 60 g orzechów włoskich
  • cukier puder do obsypania

Pomarańczowa szarlotka

  • ok 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garstka płatków migdałów

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. Mocno schłodzone masło posiekać, dodać do mąki i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. W środku zrobić dołek, wbić jajko i jak najszybciej dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Migdały podprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Odłożyć na talerzyk i na patelni uprażyć orzechy włoskie. Lekko ostudzić i bardzo drobno posiekać nożem lub w pojemniku blendera do siekania (zostawiając częściowo kawałki orzechów). Jabłka (umyte, obrane i bez gniazd nasiennych) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka i chwilę (ok 5 minut) pogotować, by odparować sok. Dodać resztę składników nadzienia (oprócz migdałów), wymieszać i zestawić z ognia. Spróbować i w razie potrzeby lekko dosłodzić (zależy od kwaśności jabłek).

Po godzinie chłodzenia, 2/3 ciasta (resztę zostawić  lodówce) rozwałkować cienko i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Na mocno zimny spód wyłożyć całe nadzienie i posypać migdałami.

Wyjąć resztę ciasta z lodówki, zagnieść z posiekanym orzechami i zetrzeć na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Upieczone ciasto lekko ostudzić i obsypać cukrem pudrem.

Pomarańczowa szarlotka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. temperatura 180 st. jest za mała, musiałam zwiększyć do 200st. i włączyć termoobieg, bo po 40 minutach w 180st. nic się nie działo a ciasto było surowe w środku

    1. Piekarnik piekarnikowi nierówny. Choć to dziwne ze po 40 min w 180 stopniach ciasto pozostało surowe. Może piekarnik nie był nagrzany przy wkładaniu ciasta albo szarlotka była bardzo wysoka? U mnie po 40 minutach ciasto było już ładnie zarumienione z wierzchu i gotowe na spodzie

  2. Moja mama robiła bardzo podobną szarlotkę – uwielbiałam ją jako dziecko. Zawsze zaczynałam jedzenie od tego chrupiącego ciasta na górze, potem zlizywałam jabłka, a na koniec zostawiałam sobie spód 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami