Tagi:

Pomarańczowa szarlotka na pysznym kruchym cieście z dodatkiem orzechów i migdałów. Plus dodatek cynamonu i przyprawy do piernika i robi się już bardzo, bardzo jesiennie. Ale powiem szczerze, że siedząc w miękkim fotelu w ciepłym domku z kubkiem kawy i kawałkiem takiej szarlotki na talerzyku… to ja mogę taką jesień nawet pokochać 😉 Ciasto wychodzi bardzo niziutkie. Jeśli chcecie możecie zwiększyć ilość nadzienia jabłkowego.
Proponuję zrobić ciasto kruche od razu z podwójnej porcji. To co zostanie  wykorzystać jeszcze w tym sezonie śliwkowym do szybkiej, pysznej tarty śliwka w czekoladzie, lub zmrozić i mieć już gotowe do kolejnego wypieku.

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g mąki krupczatki
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 125 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 60 g orzechów włoskich
  • cukier puder do obsypania

Pomarańczowa szarlotka

  • ok 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garstka płatków migdałów

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. Mocno schłodzone masło posiekać, dodać do mąki i zagnieść rękoma do powstania kruszonki. W środku zrobić dołek, wbić jajko i jak najszybciej dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Migdały podprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Odłożyć na talerzyk i na patelni uprażyć orzechy włoskie. Lekko ostudzić i bardzo drobno posiekać nożem lub w pojemniku blendera do siekania (zostawiając częściowo kawałki orzechów). Jabłka (umyte, obrane i bez gniazd nasiennych) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do garnka i chwilę (ok 5 minut) pogotować, by odparować sok. Dodać resztę składników nadzienia (oprócz migdałów), wymieszać i zestawić z ognia. Spróbować i w razie potrzeby lekko dosłodzić (zależy od kwaśności jabłek).

Po godzinie chłodzenia, 2/3 ciasta (resztę zostawić  lodówce) rozwałkować cienko i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkować i wstawić na kilka minut do zamrażarki. Na mocno zimny spód wyłożyć całe nadzienie i posypać migdałami.

Wyjąć resztę ciasta z lodówki, zagnieść z posiekanym orzechami i zetrzeć na wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Upieczone ciasto lekko ostudzić i obsypać cukrem pudrem.

Pomarańczowa szarlotka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pomarańczowa szarlotka
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 22 Review(s)