Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Pomarańczowe mini pączki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszne, mięciutkie, pomarańczowe mini pączki. W sam raz na jeden gryz. Jak to pączki, zdecydowanie najlepsze zaraz po upieczeniu, nawet jeszcze ciepłe. Bez nadzienia w środku, za to z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki z pomarańczy, a następnie wykąpane w lukrze. Do ciasta dodajemy tylko żółtka przez co jest delikatniejsze. Trudniej się z nim jednak pracuje, więc jeśli nie macie wprawy z pracą z ciastem drożdżowym, możecie wymienić 2 żółtka na 1 całe jajko.
By pączki na pewno się udały należy koniecznie pamiętać o kilku stałych zasadach: jajka w temperaturze pokojowej, do drożdży dodajemy mleko o maksymalnej temperaturze 40 stopni C i zaczynamy smażenie dopiero, gdy olej odpowiednio się nagrzeje. Przed zrobieniem polecam zapoznać się z ABC pączka – zbiorem uniwersalnych pączkowych zasad.

Pomarańczowe mini pączki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek – temp pokojowa
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 3 łyżki soku z świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 – 5 łyżek gorącej wody

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane mleko (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

W tym czasie do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 450 g) przez drobne sitko. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże. Chwilę mieszać łyżką, dodać żółtka, rum, skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta olej (3 łyżki). Ciasto wciąż będzie się lekko kleić, ale będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Mocno wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozwałkować wałkiem na grubość około 1 cm. Małą foremką lub np. kieliszkiem do wódki wykrawać z ciasta pączki. Resztę ciasta jeszcze raz wyrobić i znów wycinać kółka, tak by jak najmniej ciasta się zmarnowało. Pączki przykryć ściereczką i ostawić jeszcze na 15 minut.

W dużym garnku rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni C (najlepiej sprawdzić termometrem. Ewentualnie można domowym sposobem – wrzucić kawałek suchej bułki na olej i jeśli się bardzo mocno, szybko zarumieni to olej jest gotowy). Pączki smażyć partiami (całe zanurzone) w głębokim tłuszczu. Jak się zarumienią natychmiast wyjmować, lekko odsączając. Chwilę odczekać przed smażeniem kolejnej partii, by tłuszcz na nowo odpowiednio się nagrzał.

W małej miseczce rozetrzeć łyżeczką cukier puder z gorącą wodą do upłynnienia cukru. Obtaczać w lukrze pączki ze wszystkich stron.

Pomarańczowe mini pączki

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

    1. Wytrwałości życzę! Zwłaszcza teraz w karnawale i na zbliżający się tłusty czwartek! 😉

  1. Wyglądają pysznie, ale niestety to nie post dla mnie, bo jestem uczulona na pomarańcze i inne cytrusy. A jakaś inna wersja smakowa przychodzi Ci do głowy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami