Tagi:

Rożki z ciasta filo wypełnione bakaliami (migdały, pistacje, daktyle) z dodatkiem miodu, pomarańczy i aromatycznych przypraw. Będzie słodko, nawet bardzo słodko… ale i mocno uzależniająco! Ruloniki zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, z czasem miękną, ale wciąż pozostają równie pyszne!

Rożki z ciasta filo:

  • 1 niewielka pomarańcza
  • 200 g mielonych migdałów
  • Ok 35g łuskanych pistacji rozgniecionych
  • 50g cukru pudru + więcej do posypania
  • Kilka daktyli wydrylowanych i drobno posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ciasto filo
  • 50 g masła

W misce wymieszać migdały, pistacje, 50g cukru pudru, daktyle, miód i cynamon. Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Pomarańczę przekroić na pół, 1 połówkę obrać i posiekać, z drugiej dokładnie wycisnąć sok. Wszystko dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.

Ciasto Filo pokroić na mniejsze prostokąty, smarować roztopionym masłem, w środek wykładać farsz i zwijać w ruloniki. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować resztą masła i piec na złoto ok 20 min w temperaturze 200 stopni.

Rożki z ciasta filodeserki-ciasteczka-rozki-z-ciasta-filo-orzech-pomaran2Rożki z ciasta filo

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Migdałowo-daktylowe rożki z ciasta filo
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)