Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Migdałowo-daktylowe rożki z ciasta filo

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rożki z ciasta filo wypełnione bakaliami (migdały, pistacje, daktyle) z dodatkiem miodu, pomarańczy i aromatycznych przypraw. Będzie słodko, nawet bardzo słodko… ale i mocno uzależniająco! Ruloniki zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, z czasem miękną, ale wciąż pozostają równie pyszne!

Rożki z ciasta filo

  • 1 niewielka pomarańcza
  • 200 g mielonych migdałów
  • Ok 35g łuskanych pistacji rozgniecionych
  • 50g cukru pudru + więcej do posypania
  • Kilka daktyli wydrylowanych i drobno posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ciasto filo
  • 50 g masła

W misce wymieszać migdały, pistacje, 50g cukru pudru, daktyle, miód i cynamon. Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Pomarańczę przekroić na pół, 1 połówkę obrać i posiekać, z drugiej dokładnie wycisnąć sok. Wszystko dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać.

Ciasto Filo pokroić na mniejsze prostokąty, smarować roztopionym masłem, w środek wykładać farsz i zwijać w ruloniki. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować resztą masła i piec na złoto ok 20 min w temperaturze 200 stopni.

Rożki z ciasta filodeserki-ciasteczka-rozki-z-ciasta-filo-orzech-pomaran2Rożki z ciasta filo

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami