Tagi:

Włochy na talerzu czyli prawdziwe spaghetti bolognese w najlepszym wydaniu. Do przyrządzenia mojego sosu bolońskiego użyłam mielonego mięsa wołowego, kawałka boczku i klasycznego zestawu warzyw. Jeśli chcecie możecie sos wzbogacić o dodatek drobno posiekanej mortadeli lub kiełbasy. To co sprawia, że sos jest tak pyszny, wyrazisty i aromatyczny to idealne dobranie przypraw oraz naprawdę długie gotowanie. Minimum dwie godziny, choć lepiej dłużej. Dobrze jest też, by sos leżakował noc w lodówce przed podaniem. Znacznie zyska na smaku.

Prawdziwe spaghetti bolognese

  • 4 duże pomidory (poza sezonem puszka pokrojonych pomidorów)
  • pół czerwonej cebuli
  • pół białej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • 120 g boczku wędzonego
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz (ok 2 łyżeczek)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wina czerwonego (ew. do zastąpienia bulionem wołowym)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • łyżka cukru
  • 120 g makaronu spaghetti (oryginalnie po włosku pappardelle lub tagliatelle)
  • 80 g sera parmezan/ grana padano lub innego twardego o wyrazistym smaku
  • łyżka posiekanej natki

Pomidory umyć, przelać wrzątkiem, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Obie cebule drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek rozgnieść z odrobiną soli.  Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masła klarowanego i podsmażyć drobno posiekany boczek. Dodać połowę oregano, cebule, marchewkę i czosnek. Wymieszać i podsmażyć razem około 5 minut. Na patelnię włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, resztą oregano i tymiankiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 8 minut po czym dodać wino, posiekane pomidory, koncentrat pomidorowy (opcjonalnie rozprowadzony w gorącym bulionie jeśli jest dodawany) i passatę. Dodać łyżkę cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti, obsypane startym serem, natką i świeżo zmielonym pieprzem.

Prawdziwe spaghetti bolognese

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Prawdziwe spaghetti bolognese
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)