Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką bez proszku do pieczenia. Prosty w wykonaniu, pięknie rośnie i równie pięknie się kroi bez nadmiernego kruszenia. Po upieczeniu nie opada. Gwarantem powodzenia jest dobre ubicie białek, całkowicie na sztywno. Piec na środkowym poziomie piekarnika i pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Mimo, że kusi, to podglądać można tylko przez szybkę ;). Otworzyć dopiero pod sam koniec, by sprawdzić patyczkiem czy biszkopt już jest gotowy. Przechowywać w całości szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. I wykorzystać do któregoś z pysznych Wysmakowanych tortów. 😉

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 180 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać 90 g cukru pudru cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Tymi samymi końcówkami utrzeć żółtka z resztą cukru pudru przez kolejne 7 minut. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Delikatnie połączyć z białkami, a następnie w trzech turach wmieszać mąki starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny do tzw. suchego patyczka. Wyjąc na blat i całkowicie ostudzić. Dopiero wystudzony wyjąć z formy i kroić na blaty.

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórkąBiszkopt na tort przepis

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 18 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

    1. Dokładnie. Biszkopt sam w sobie to dopiero baza do prawdziwej sztuki 😉 Ale słaba baza może zepsuć cały efekt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami