Tagi:

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką bez proszku do pieczenia. Prosty w wykonaniu, pięknie rośnie i równie pięknie się kroi bez nadmiernego kruszenia. Po upieczeniu nie opada. Gwarantem powodzenia jest dobre ubicie białek, całkowicie na sztywno. Piec na środkowym poziomie piekarnika i pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Mimo, że kusi, to podglądać można tylko przez szybkę ;). Otworzyć dopiero pod sam koniec, by sprawdzić patyczkiem czy biszkopt już jest gotowy. Przechowywać w całości szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. I wykorzystać do któregoś z pysznych Wysmakowanych tortów. 😉

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 180 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać 90 g cukru pudru cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Tymi samymi końcówkami utrzeć żółtka z resztą cukru pudru przez kolejne 7 minut. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Delikatnie połączyć z białkami, a następnie w trzech turach wmieszać mąki starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny do tzw. suchego patyczka. Wyjąc na blat i całkowicie ostudzić. Dopiero wystudzony wyjąć z formy i kroić na blaty.

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórkąBiszkopt na tort przepis

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 79 Review(s)