Tagi:

Zdradzam Wam mój wypracowany przez lata patent! Przepis na faworki idealne – extra kruche i delikatne. Jak je zrobić? Z pewnością bez proszku do pieczenia i bez drożdży – na oba składniki można się często natknąć w różnych faworkowych wariacjach. Za to z dodatkiem spirytusu (dzięki temu faworki nie chłoną tłuszczu) i smalcu (są dzięki niemu jeszcze bardziej kruche)! I co najważniejsze – tłukę je z całej siły jak popadnie. Jak byłam mała to babcia zawsze powtarzała mi, że ciasto na faworki trzeba uderzyć wałkiem sto razy. Zawsze śmiałam się z tego, a teraz doceniam babciną mądrość. Miała rację! Uderzając w ciasto tłuczkiem spulchniamy je i wtłaczamy w nie dużo powietrza, co sprawia że faworki wychodzą cudownie delikatne i kruche. Oj tak! Faworki idealne!

Przepis na faworki idealne

  • 450 g mąki pszennej (polecam krupczatkę)
  • łyżka cukru pudru (plus do posypania z wierzchu po pieczeniu)
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia: 1 kg smalcu i dwie łyżki oleju

Mąkę i łyżkę cukru pudru przesiać przez drobne sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, tj. żółtka, śmietanę, łyżkę smalcu i spirytus. Dokładnie wyrobić dłońmi ciasto. Ciasto na faworki lubi zagniatanie i zdecydowanie lubi jak trwa długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i miękkie (ok 7 – 8 minut). Po wyrobieniu dobrze jest odłożyć ciasto na ok 30 minut (łatwiej się z nim później pracuje), ale nie jest to konieczne.

Po leżakowaniu ciasto jeszcze chwilę wyrobić. Rozwałkować, złożyć na pól i ponownie na pół. Mocno uderzać w ciasto wałkiem by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ponownie pozagniatać, rozwałkować i składać i znów uderzać. W razie potrzeby można powtórzyć trzeci raz. Jak po każdym uderzeniu będzie pojawiać się dużo pęcherzyków powietrza, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

W szerokim garnku mocno rozgrzać smalec z odrobiną oleju.

Ciasto podzielić na trzy części. Każdą jak najcieniej rozwałkować (im cieńsze tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche), najlepiej na grubość 1 mm. Ciasto pociąć na paski o grubości ok 3 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie i przewlekać (jeden koniec odgiąć i wkładać w nacięcie przeciągając na drugą stronę).

Faworki kłaść na rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć – powinny pozostać blade, bardzo delikatnie zarumienione. Odsączać na ręczniczku papierowym. Po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Zapraszam też na różne wysmakowane pączki! Idealne na karnawał!

idealne faworki.wysmakowaneprzepis na faworki idealne wysmakowane.pl.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Były takie dobre ze zostałam zmuszona do powtórki” Gosia

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Przepis na faworki idealne
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 31 Review(s)