Tagi:

Pulchne, mięciutkie paluchy drożdżowe prosto z pieca… z twojego pieca! Bułeczki wychodzą rewelacja. Ja zrobiłam dość krótkie grubaski, bo z zamysłem miały być do kanapek, ale jeśli wolicie możecie je znacznie rozciągnąć formując długie, zgrabne paluszki.  Takie długie i cienkie, posypane obficie solą gruboziarnistą i ulubionymi przyprawami będą idealną przekąską do podjadania zupełnie same lub do maczania w dowolnych dipach (tu kilka inspiracji -> pasta na kanapki) czy też po latynosku – tylko w dobrej jakości oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwierzcie mi, że paluchy nic więcej nie potrzebują. I Wy też nie 😀 Polecam bardzo!

Pulchne paluchy drożdżowe

  • 26 g świeżych drożdży
  • 7 g cukru drobnego
  • 200 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 70 ml oliwy
  • żółtko
  • posypka wedle preferencji: sól gruboziarnista/ kminek/ czarnuszka/ sezam

Drożdże przełożyć do średniej miski (uwaga – mocno się spienią i „urosną”). Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać ok 70 ml ciepłego mleka (nie gorące, bo zabije drożdże, powinno mieć ok 40 stopni C). Dodać 20 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie resztę mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól i wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać mocno spienione drożdże, oliwę i resztę mleka. Ugniatać ciasto, aż zrobi się mocno miękkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Z ciasta zagnieść kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i układać obok siebie z zachowaniem ok 2 cm odstępów na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ostatnie 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozmąconym żółtkiem, obsypać ulubionymi dodatkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut aż będą lekko rumiane. Studzić na blacie.

Pulchne paluchy drożdżowePuszyste paluchy drożdżowe

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pulchne paluchy drożdżowe
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)