Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mini pulpety z kaszy jaglanej i ciecierzycy z dodatkiem kuminu, tahini, soku z cytryny i czosnku. Coś Wam ten skład przypomina? Hummus! Tak jest! Oczywiście w hummusie (tutaj przepis) kaszy nie znajdziecie, ale poza tym wszystko się zgadza, więc jeśli lubicie hummus to myślę, że te pulpeciki również zagoszczą w Waszych sercach J Pulpeciki można podawać jako obiad w opcji wege lub dodatek do obiadu zamiast zwyczajnej kaszy czy ryżu. Świetnie sprawdzą się też nabite na wykałaczkę i zaserwowane jako przekąska na imprezie. Najlepsze są lekko ciepłe (nie gorące, ale też nie prosto z lodówki). Spokojnie można zrobić je wcześniej i przed podaniem tylko lekko podgrzać. Do pulpecików świetnie pasuje jakiś wyraźny w smaku, prosty sos, np. musztardowy lub czosnkowy.

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

  • 200 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 duże/ 3 mniejsze ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli (do smaku)
  • pełna łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli (ilość w zależności od ostrości przyprawy i preferencji)
  • 1,5 łyżki tahini
  • niepełna łyżka soku z cytryny
  • duże jajko
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek – do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Kaszę jaglaną przesypać na sitko i porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka, zalać ok 400 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości (wg. czasu podanego na opakowaniu). Zdjąć z palnika, odkryć i zostawić do lekkiego ostudzenia.

Ciecierzycę odsączyć. Czosnek obrać, rozgnieść i dokładnie posiekać. Kaszę, ciecierzycę i czosnek wymieszać i mocno rozdrobnić. Najwygodniej zrobić to w pojemniku blendera do rozdrabniania, ewentualnie praską do ziemniaków czy widelcem. Nie blendować na pastę, mają być wyczuwalne cząsteczki kaszy i cieciorki. Doprawić wszystkimi przyprawami, dodać pastę tahini, sok wyciśnięty z cytryny i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe pulpeciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

21 odpowiedzi

    1. Zdecydowanie. Pulpeciki są mocno sycące, więc spokojnie mogą zastąpić obiad. Najlepiej z jakąś lekką sałatką i sosem. Pasuje np. musztardowy, ranczerski czy czosnkowy.

    1. Bardzo sie cieszę, że trafiłam z przepisem 🙂 Zapisać można klikając w opcję drukuj i potem „zapisz jako PDF”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami