Tagi:

Mini pulpety z kaszy jaglanej i ciecierzycy z dodatkiem kuminu, tahini, soku z cytryny i czosnku. Coś Wam ten skład przypomina? Hummus! Tak jest! Oczywiście w hummusie (tutaj przepis) kaszy nie znajdziecie, ale poza tym wszystko się zgadza, więc jeśli lubicie hummus to myślę, że te pulpeciki również zagoszczą w Waszych sercach J Pulpeciki można podawać jako obiad w opcji wege lub dodatek do obiadu zamiast zwyczajnej kaszy czy ryżu. Świetnie sprawdzą się też nabite na wykałaczkę i zaserwowane jako przekąska na imprezie. Najlepsze są lekko ciepłe (nie gorące, ale też nie prosto z lodówki). Spokojnie można zrobić je wcześniej i przed podaniem tylko lekko podgrzać. Do pulpecików świetnie pasuje jakiś wyraźny w smaku, prosty sos, np. musztardowy lub czosnkowy.

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

  • 200 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 duże/ 3 mniejsze ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli (do smaku)
  • pełna łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli (ilość w zależności od ostrości przyprawy i preferencji)
  • 1,5 łyżki tahini
  • niepełna łyżka soku z cytryny
  • duże jajko
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek – do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Kaszę jaglaną przesypać na sitko i porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka, zalać ok 400 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości (wg. czasu podanego na opakowaniu). Zdjąć z palnika, odkryć i zostawić do lekkiego ostudzenia.

Ciecierzycę odsączyć. Czosnek obrać, rozgnieść i dokładnie posiekać. Kaszę, ciecierzycę i czosnek wymieszać i mocno rozdrobnić. Najwygodniej zrobić to w pojemniku blendera do rozdrabniania, ewentualnie praską do ziemniaków czy widelcem. Nie blendować na pastę, mają być wyczuwalne cząsteczki kaszy i cieciorki. Doprawić wszystkimi przyprawami, dodać pastę tahini, sok wyciśnięty z cytryny i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe pulpeciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)