Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Puszyste placki z jabłkami na kefirze

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Placki robię i jem maniakalnie. Stali czytelnicy bloga już pewnie zdążyli się zorientować ;). Puszyste placki z jabłkami na kefirze to kolejna plackowa wariacja na Wysmakowane. Wychodzą pulchniutkie, delikatne  i mięciutkie. Zdecydowanie takie jak lubię. Placki z tego przepisu są bardzo delikatnie słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodko to zdecydowanie należy zwiększyć ilość cukru. Ja zdecydowanie wolę to regulować dodatkami. Wtedy każdy może jeść tak jak lubi. Mąż jak zawsze z polewą czekoladową, a ja i dzieciaki np. z przetartymi owocami sezonowymi, konfiturami, miodem czy np. z serkiem waniliowym.

Wszystkie Wysmakowane przepisy na placki tutaj. Słodko, słono, owocowo bądź nie. Czyli dla każdego coś dobrego 😉

Puszyste placki z jabłkami na kefirze

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 340 ml kefiru
  • opakowanie cukru migdałowego (ew. waniliowego)
  • 3 jabłka

Masło rozpuścić, starając się go za bardzo nie podgrzać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do suchej miski i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać trzepaczką z kefirem, cukrem i roztopionym masłem. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane w półplasterki jabłka i delikatnie wymieszać.

Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię (zachowywać niewielkie odstępy, masa lekko się rozpłynie na boki). Smażyć z każdej strony po ok 2 minuty, aż będą ładnie wyrośnięte i rumiane.

Puszyste placki z jabłkami na kefirze

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 0857
„Mam i ja! puchate i pyszne!” kejti.zet

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

18 odpowiedzi

    1. Na blogu różne kombinacje. Z jogurtem, maślanka czy kefirem. Placki testuje na wszelkie sposoby 🙂 w tym wypadku kefir bardzo fajnie pasuje

  1. wyglądają bardzo smakowicie, teraz nie ma problemu z zakupem jabłek, wiec pewnie się pokuszę o przekąskę dla pociechy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami