Tagi:

Placki robię i jem maniakalnie. Stali czytelnicy bloga już pewnie zdążyli się zorientować ;). Puszyste placki z jabłkami na kefirze to kolejna plackowa wariacja na Wysmakowane. Wychodzą pulchniutkie, delikatne  i mięciutkie. Zdecydowanie takie jak lubię. Placki z tego przepisu są bardzo delikatnie słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodko to zdecydowanie należy zwiększyć ilość cukru. Ja zdecydowanie wolę to regulować dodatkami. Wtedy każdy może jeść tak jak lubi. Mąż jak zawsze z polewą czekoladową, a ja i dzieciaki np. z przetartymi owocami sezonowymi, konfiturami, miodem czy np. z serkiem waniliowym.

Wszystkie Wysmakowane przepisy na placki tutaj. Słodko, słono, owocowo bądź nie. Czyli dla każdego coś dobrego 😉

Puszyste placki z jabłkami na kefirze

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 340 ml kefiru
  • opakowanie cukru migdałowego (ew. waniliowego)
  • 3 jabłka

Masło rozpuścić, starając się go za bardzo nie podgrzać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do suchej miski i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać trzepaczką z kefirem, cukrem i roztopionym masłem. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane w półplasterki jabłka i delikatnie wymieszać.

Masę nakładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię (zachowywać niewielkie odstępy, masa lekko się rozpłynie na boki). Smażyć z każdej strony po ok 2 minuty, aż będą ładnie wyrośnięte i rumiane.

Puszyste placki z jabłkami na kefirze

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Puszyste placki z jabłkami na kefirze
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)