Tagi:

Bardzo dobre, puszyste placki jogurtowe. Podaję przepis na placuszki bez dodatków, ale z powodzeniem można dodać owoce (np. 1 skrojone jabłko, szklanka dowolnych owoców leśnych) czy też rodzynki/ suszoną żurawinę. Można też zrobić placuszki bez żadnych dodatków i podawać z owocami/ dżemami własnej roboty/ miodem/ syropem klonowym. Zdecydowanie najlepsze od razu po upieczeniu, cieplutkie, prosto z patelni.

Puszyste placki jogurtowe

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru + ewentualnie do posypania
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego
  • 180g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej (można pominąć na rzecz 2 łyżeczek proszku do pieczenia)
  • masło klarowane do smażenia

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Jogurt wymieszać trzepaczką z jajkami, roztopionym masłem i cukrami. Radzę nie używać miksera żeby za bardzo nie napowietrzyć placków (będą suche w środku). Dodać przesiane składniki i wymieszać krótko tylko do połączenia (im krócej tym lepiej żeby nie ubić masy).

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Masę nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placki z obu stron na rumiano.

Puszyste placki jogurtowePuszyste placki jogurtowe

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Puszyste placki jogurtowe
Published On