Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Rewelacyjne pierniczki świąteczne

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Absolutnie rewelacyjne pierniczki świąteczne. To chyba najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek testowałam. Właściwie to nadają się do jedzenia już zaraz po zrobieniu, a po ok 12 dniach w puszce zaczynają jeszcze bardziej mięknąć i po kilku dniach są już idealne. Szczelnie zamknięte mogą tak sobie leżakować nawet dwa miesiące… o ile macie tyle silnej woli by ich wszystkich nie wyjeść w międzyczasie. U nas jakoś magicznie znikają ? Pierniczki z tego przepisu nie nadają się do zawieszenia na choince. Są za miękkie. Na choinkę polecam te pierniczki -> Pierniczki świąteczne z witrażykami.

 

Rewelacyjne pierniczki świąteczne

  • 130 g masła
  • 70 g smalcu
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 15 g kakao gorzkiego
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru drobnego trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 650 g m mąki pszennej  (tu przelicznik na szklanki/ łyżki -> Miary)
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masło i smalec przełożyć do garnka i zacząć podgrzewać. Przyprawę do piernika i kakao przesiać do większej miski i dokładnie wymieszać. Dodać do garnka razem z miodem i cukrem. Energicznie wymieszać całość trzepaczką i dalej podgrzewać do uzyskania idealnie gładkiej masy. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i zostawić na min godzinę do znacznego ostudzenia masy. Wówczas dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Do miski po kakao przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać, zalać masą z garnka i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce min 40 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Urywać po kawałku schłodzonego ciasta i rozwałkowywać cienko (ok 4 mm grubości). Wykrawać dowolne kształty. Układać pierniczki na blaszce. Piec krótko, aż lekko się wybrzuszą i zarumienią (ok 7 minut). Po wyjęciu z piekarnika przekładać na kratkę. Całkowicie ostudzone schować w zamykanym szczelnie pojemniku (u mnie puszki). Po ok 12 dniach zaczną mięknąć. Zamknięte w puszce spokojnie mogą leżakować ok 2 miesiące.

Dekorować lukrem najlepiej na kilka dni przed podaniem.

rewelacyjne pierniczki świąteczne

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Dzień dobry Kasiu
    czy ciasto na te wspaniałe zapowiadające się pierniczki można przygotować kilka dni wcześniej ? Jak je przechować i przygotować przed końcową obróbką? Całuję Małgosia

    1. Można! Jasne. Nawet dobrze żeby kilka dni poleżały. Można jeść je od razu, ale najlepsze się robią po jakiś 10 dniach. Przechowywane szczelnie zamknięte w puszce czy pojemniku (w temp pokojowej) mogą sobie leżeć i 2 miesiące.

  2. Jestem zachwycona konsystencją masy przy wałkowaniu. Nic się nie klei. Zapach niesamowity przy pieczeniu. Praca idzie sprawnie i… super ?

    1. Bardzo miło mi to słyszeć. I mam nadzieje że smakowo pierniczki również spełnią wszelkie oczekiwania 🙂

      1. Nazwa idealnie do nich pasuje, są REWELACYJNE. na stałe wpisuję do zeszytu. Dziękuję i życzę dalszych sukcesów kulinarnych!

  3. Przepyszne. Nic dodać nic ująć. Schodzą jak ciepłe bułeczki ?polecamy wszystkim. PRZEPYCHA!!!Śmiało można robić podwójną porcję. Mniam!

    1. Mój błąd. W dwóch miejscach wpisałam w składnikach mąkę, a pierwsze te miało być masło oczywiście. Dziękuję za czujność. Poprawiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami