Tagi:

Ricotta alle erbe, czyli włoska pasta do kanapek na bazie ricotty i dużej ilości świeżych ziół. Bardzo prosta w wykonaniu, a efekt naprawdę super. Pastę dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem, ale jeśli nie macie na to czasu, to można też podawać od razu. Jeśli pasta ma być podawana od razu po zrobieniu, to nie dodawajcie już do niej listków laurowych. Pastę można podawać po prostu jak twarożek – w miseczce, już rozsmarowaną na kromce pieczywa/ krakersach lub uformowaną w małe stożki. Ostatni sposób zdecydowanie najładniejszy i najciekawszy :). Jeśli na niego się zdecydujecie to należy 4 małe miseczki wyłożyć folią spożywczą i delikatnie natrzeć oliwą extra virgin. Nakładać pastę do tak przygotowanych miseczek, wyrównać z wierzchu i porządnie schłodzić (w lodówce godzinę lub 15 minut w zamrażarce). Pastę wykładać bezpośrednio na talerzyki, usuwając z wierzchu folię.

Ricotta alle erbe

  • 250 g serka ricotta
  • po pełnej łyżce posiekanych świeżych ziół: bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, tymianek
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka świeżych liści bazylii i/ lub natki do dekoracji

Schłodzoną ricottę przełożyć do większej miseczki. Dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać liście laurowe i ponownie delikatnie wymieszać (uważać by się nie pokruszyły bo będzie je ciężko wyciągnąć z serka). Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Pastę wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować świeżymi liśćmi bazylii i/ lub natki.

włoska pasta do kanapekRicotta alle erbe

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ricotta alle erbe - włoska pasta do kanapek
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)