Tagi:

Roladki schabowe z serem feta i z bobem to kolejna (po roladkach z kozim serem i polonezach) wariacja cudów, które można wyczarować z schabu zamiast „zwykłego schabowego”. Bobowe szaleństwo trwa. Nie znamy dnia ani godziny kiedy bób się skończy, a że jest tak krótko to trzeba korzystać intensywnie. Połączony z prawdziwą fetą (dostarczoną mi niedawno prosto z Grecji) tworzą przepyszny duet. Schab dobrze jest zostawić w mleku na całą noc żeby namiękł i skruszał. Jeśli jednak nie macie na to czasu, albo po prostu macie miękki, odkarkowy kawałek schabu, to możecie pominąć ten etap. Mięso i tak powinno wyjść miękkie i delikatne. Jeśli jednak pomijacie etap leżakowania, to zacznijcie szykowanie dania od ugotowania bobu. Znacznie skróci to czas przygotowania (w tej opcji podany czas w przepisie).

Roladki podałam nie w całości, ale pokrojone w cienkie plasterki. Prezentowało się dużo ładniej i wszyscy mieli frajdę, że jedzą „schabowe sushi” 😛 W takiej formie świetnie nadają się też do lunchboxa. Zwłaszcza, że po odgrzaniu smakują również wyśmienicie.

Roladki schabowe z serem feta i z bobem

  • 700 g schabu w kawałku bez kości
  • ok 600 ml mleka
  • ok 400 g bobu
  • 150 g sera feta
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (lubię smażyć na połączeniu oleju oraz masła klarowanego)
  • dowolne dodatki (u mnie kasza pęczak wymieszana z drobno posiekanym, ugotowanym burakiem oraz rukolą)

Schab umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w plastry. Folię spożywczą złożyć kilka razy i uciąć dwa kawałki (rozbijanie przez taką grubą folię chroni mięso przed uszkodzeniem). Dokładnie umyte i osuszone kotlety, posolić i popieprzyć z obu stron (koniecznie przed ubijaniem, żeby przyprawy wklepać w mięso). Kotlety położyć na jednym kawałku folii, przykryć drugim kawałkiem i rozklepać tłuczkiem tak by miały równą grubość (ok 3 mm) na całej powierzchni oraz by rozerwać włókna mięśniowe. Kotlety z części dwukarkowej są często na tyle miękkie że spokojnie można je rozklepać jedynie dłonią. Kotlety przełożyć do miski i zalać mlekiem do przykrycia. Odstawić na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc (można pominąć etap leżakowania, j.w.). Kotlety wyjąć z lodówki na godzinę przed szykowaniem.  Dokładnie osuszyć ręczniczkami papierowymi z mleka.

Zagotować wodę. Dodać łyżeczkę soli, łyżeczkę masła oraz pół łyżeczki cukru. Włożyć bób i gotować około 15 minut aż będzie miękki (najlepiej wyłowić jednego i sprawdzić czy jest gotowy). Bób odcedzić, lekko ostudzić i wyjąć z łupinek. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.

Na każdym kotlecie, z jednego, krótszego boku, po całej długości rozłożyć po łyżce bobu i pokruszony ser feta. Zwijać roladki, mocno dociskając, tak by nie rozpadły się podczas smażenia.

Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni (całe dno ma być przykryte warstwą ok 3 mm). Piekarnik nagrzać na 175 stopni C. Roladki najpierw obtaczać w rozbitym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć krótko z każdej strony, do zarumienienia (w środku wciąż będą surowe). Po usmażeniu roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać resztą tłuszczu z patelni i wstawić (bez przykrycia) do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut. Po wyjęciu odczekać kilka minut przed przekrojeniem na plasterki.

roladki schabowe jak zwijaćRoladki schabowe z serem feta i z bobemRoladki schabowe inaczej

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Roladki schabowe z serem feta i z bobem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)