Tagi:

Genialne roladki z ciasta serowego, które już po postawieniu na stole wzbudzają wielki entuzjazm. I dobrze, bo długo na tym stole nie postoją. Znikają błyskawicznie! Samo ciasto serowe jest przepyszne. Świetnie, bezproblemowo się z nim pracuje i bez kłopotu zawiniecie w niego dowolne nadzienie, więc możecie kombinować z ulubionymi smakami. Ja dziś proponuję Wam wersję, która nam szczególnie zasmakowała z serem bałkańskim, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Roladki świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie (wtedy koniecznie co najmniej z podwójnej porcji!) czy kolacja na ciepło. Przyznaję, że przepis znalazłam w jakiejś gazecie, pstryknęłam zdjęcie telefonem, ale niestety tak skadrowane, że nie widać nazwy czasopisma. Więc niestety, mimo najszczerszych chęci, źródła Wam nie podam. Niemniej autorom przepisu pięknie dziękuję za pyszną inspirację.

Ciasto serowe

  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g mocno schłodzonego masła min 82% tłuszczu + do natłuszczenia blachy
  • łyżeczka soli
  • 100 g tłustego sera twarogowego
  • ok 50 ml zimnej wody

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski przez dość drobne sitko. Wymieszać dokładnie. Dodać posiekane w kosteczkę masło i rozcierając miedzy palcami wyrobić do powstania grudek. Dodać twaróg, sól i wodę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.

Nadzienie z sera bałkańskiego

  • 6 pomidorków suszonych
  • spora cebula dymka lub dwie małe
  • 200 g sera bałkańskiego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • świeżo zmielony pieprz
  • jajko

Pomidorki drobno pokroić. Dymkę posiekać w małą kosteczkę. Ser bałkański włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać pomidorki, zioła i oliwę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt ok 50 x 20 cm. Nadzienie rozsmarować wzdłuż szerszego boku. Zwinąć roladę. Roladę przekroić na 15 równych części, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut.

ciasto serowe roladki seroweRoladki z ciasta serowego z serem bałkańskim

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Roladki z ciasta serowego z serem bałkańskim
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)