Tagi:

Efektowna przekąska typu finger food. Roladki z cukinii świetnie sprawdzą się na imprezie lub jako przystawka przed daniem głównym. Urzekają i wyglądem i smakiem, a przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne i bardzo proste. Muszą się udać.
Bazą są szybko ugrillowane, cienko pokrojone plastry cukinii. Farsz można dowolnie modyfikować dodając inne sery, drobno posiekaną zieleninę czy nawet miękkie warzywa. Tu w mojej ulubionej wersji z miksem serów pleśniowego, fety i śmietankowego kanapkowego.

Roladki z cukinii:

  • średnia cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g sera pleśniowego
  • 100 g sera feta
  • 50 g serka śmietankowego
  • kilka ładnych gałązek natki i rukoli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 15 połówek pomidorów suszonych

Cukinię umyć i dokładnie osuszyć. Ostrym nożem pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok 2-3 mm grubości). Oprószyć solą i ostawić na około 20 minut aż z cukinii wytrąci się woda. Osuszyć plastry cukinii z wody papierowym ręcznikiem, lekko nasmarować oliwą i ugrillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla.

Odłożyć i ostudzić. Sery dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku. Niewielkie porcje farszu nakładać na plastry cukinii na jeden z końców. W farsz na każdej roladce wciskać po gałązce natki lub rukoli i przykrywać pomidorem suszonym. Zwijać roladki z cukinii, spinając je wykałaczką. Ustawić roladki na półmisku i schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Roladki z cukinii
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)