Tagi:

Delikatny rosół z królika. Zdrowy, rozgrzewający, sycący. Idealny dla dzieci. Można wykorzystać części królika pozostałe z przygotowania innego dania.

Rosół z królika

  • kawałki królika
  • ok 8 mini marchewek lub 2 średnie marchwie
  • pietruszka
  • mały kawałek selera
  • ok 2 cm kawałek pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • makaron i świeża natka pietruszki do podania

Królika umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Pora opłukać. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Wszystkie warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny by uzyskać bulion i idealnie miękkie mięso. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą w razie potrzeby.

Podawać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją, posypane świeżą natką.

rosół z królikarosół z królika