Rosół z królika

przepis

Delikatny rosół z królika. Zdrowy, rozgrzewający, sycący. Idealny dla dzieci, choć w wersji dla tych najmniejszych należy pominąć dodatek grzybów. Do przygotowania rosołu można wykorzystać części królika pozostałe z przygotowania innego dania. Zgodnie z trendem Zero waste 😉

Rosół z królika

  • kawałki królika
  • ok 8 mini marchewek lub 2 średnie marchwie
  • pietruszka
  • mały kawałek selera
  • ok 2 cm kawałek pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzybki
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • makaron i świeża natka pietruszki do podania

Królika umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Pora opłukać. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Wszystkie warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny by uzyskać bulion i idealnie miękkie mięso. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą w razie potrzeby.

Podawać z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją, posypane świeżą natką.

rosół z królikarosół z królika

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Rosół z królika
Data
Ocena
41star1star1star1stargray na podstawie 18 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

6 komentarzy

  • Karla 14 stycznia 2019 o 10:28 Odpowiedz

    Rosół nie jest idealny dla dziecka. Grzybów nie powinno się podawać do 12 roku życia, wywaru z grzybami również.

    • Wysmakowane 14 stycznia 2019 o 10:33 Odpowiedz

      Zgadzam się. Najmniejsze dzieci nie powinny jeść grzybów, więc w wersji dla maluchów je pomijamy – dopiszę w przepisie. Cała reszta zostaje bez zmian. Gdzieś czytałam, że od 7 roku życia już układ trawienny przyswaja grzyby. Skąd źródło, że to aż 12 lat? Nie miałam na myśli aż tak malutkich dzieci poniżej 12.

  • Szymon 21 sierpnia 2017 o 07:38 Odpowiedz

    Królik to jedno z moich ulubionych mięs 🙂
    Przepis wygląda bardzo smakowicie

  • Zołza z kitką 20 sierpnia 2017 o 09:57 Odpowiedz

    Ależ bym zjadła taki rosół! 🙂

  • zaniczka 20 sierpnia 2017 o 09:48 Odpowiedz

    Nie robiłam jeszcze rosołu z królika. Przyrządzałam go tradycyjnie w śmietanie 🙂

    • Wysmakowane 20 sierpnia 2017 o 09:55 Odpowiedz

      w takim razie polecam wypróbować 🙂

MENU