Tagi:

Ryba po grecku czyli jedno z najpopularniejszych dań na Wigilijnych stołach. U nas, tak jak kapusta z grzybami, ryba po grecku pojawia się właściwie raz do roku. Sama nie wiem czemu, bo wszyscy bardzo lubimy. Chyba w tym roku przełamię tradycję i zaserwuje też w trakcie roku 😉

Wbrew nazwie ryba po grecku jest bardzo… polska i z Grecją nie ma absolutnie nic wspólnego. Nie wiadomo, co kierowało twórcami nazwy, grunt, że przepis jest naprawdę prosty i bardzo dobry.  A do tego z niedrogich składników. Sama ryba jest przyrządzana w banalny sposób, czyli po prostu panierowana i smażona na oleju. Cały smak siedzi ukryty w sosie warzywnym. Ryba po grecku zdecydowanie zyskuje na smaku po leżakowaniu. Jeśli macie czas – idealnie jest sos przyrządzić na 3 dni przed Wigilią. Kolejnego dnia usmażyć rybę i wymieszać z warzywami. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na dwa dni. To wersja idealna. Oczywiście jeśli nie macie takiego luksusu czasowego to można przygotować całość na raz na dzień przed. Podawać można i na ciepło i na zimno, w zależności od tego która wersja bardziej Wam smakuje. Ja lubię najbardziej taką ocieploną tylko do temperatury pokojowej.

Tradycyjna ryba po grecku

  • 75 dag ryby (np. dorsz, mintaj, miruna)
  • 1,5 cebuli
  • 6 łyżek oleju (polecam rzepakowy)
  • ok 50 g pora
  • 75 dag marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • ok 120 g selera
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 4 kulki jałowca (opcjonalnie), łyżeczka słodkiej papryki, spora szczypta gałki muszkatołowej, 1,5 łyżeczki soli i 2/3 łyzeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 ml wrzątku
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • Sok wyciśnięty z 2/3 cytryny
  • 2 – 3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na 4 łyżkach oleju w sporym garnku z grubym dnem. W tym czasie umyć, osuszyć i posiekać dość drobno pora. Dodać do miękkiej cebuli, wymieszać i razem smażyć na małym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, osuszyć i obrać. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do garnka wraz z wszystkimi przyprawami i cukrem. Zalać wodą. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez ok 35 minut, do miękkości warzyw. Odkryć i spróbować. W razie konieczności doprawić. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Gotować do odparowania zbędnego płyny. Odstawić, ostudzić i zostawić na noc w lodówce (opcja idealna).

Kolejnego dnia farsz warzywny lekko podgrzać i spróbować. W razie konieczności doprawić i wymieszać. Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć, upewnić się, że nie ma ości i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniczkach papierowych. Ułożyć na półmisku na przemian z warzywami. Szczelnie okryć i schłodzić w lodówce min. przez dobę.

Po więcej wigilijnych przepisów zapraszam do działu Wigilia i święta.

Ryba po grecku - symbol polskiej Wigilii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ryba po grecku - symbol polskiej Wigilii
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)