Tagi:

Prosty, tradycyjny przepis na ryż z jabłkami i cynamonem. Smaki dzieciństwa. Do ryżu dodaję roztrzepane jajko, które spaja ryż i sprawia, że całość utrzymuje ładny kształt po wyjęciu z kokilek.

Ryż z jabłkami w kokilkach

  • 4 jabłka
  • laska cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)
  • 100 g ryżu
  • 2 szczyty soli
  • jajko
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • ok 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ok 80 ml gęstego jogurtu naturalnego

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Włożyć do garnka, dodać laskę cynamonu i łyżeczkę cukru. Zalać wrzątkiem do przykrycia jabłek i gotować około 15 minut aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. W międzyczasie ugotować ryż na miękko w delikatnie posolonej wodzie. Po ugotowaniu, lekko przestudzić i wymieszać z roztrzepanym jajkiem i łyżeczką cukru. Podzielić na dwie części. Jabłka odcedzić (sok można wykorzystać jako kompot) i wymieszać z połową cynamonu.

Kokilki do zapiekania wysmarować grubą warstwą masła. Połowę ryżu wyłożyć na spody kokilek. Przykryć całością jabłek rozdzielając równo między kokilki. Jabłka przykryć resztą ryżu, zalać śmietanką i obsypać wiórkami masła. Zapiekać ok pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika zostawić kokilki na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Podawać z czapeczką z jogurtu naturalnego, obsypane pozostałym cynamonem i ewentualnie z kleksem domowego dżemu jabłkowego.

Ryż z jabłkami i cynamonem w kokilkach

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
ryż z jabłkami w kokilkach
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)