Tagi:

Kuchnia Brazylijska. Arroz branco czyli biały ryż po brazylijsku, podsmażony i następnie gotowany metodą absorpcji. Metoda absorpcji polega na dodawaniu tylko takiej ilości wody, by cała została wchłonięta przez ryż. Dzięki temu ryż jest miękki, niemal puszysty i lekko klejący. Doskonały dodatek do wszelkich dań, nawet do naszego rodzimego schabowego 😉

Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)

  • 200 g suchego ryżu
  • pół cebuli
  • spory ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Ok 400 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka masła

Ryż przepłukać chłodną, bieżącą wodą. Pozostawić na sitku by dokładnie odciekła woda. Posiekać drobno cebulę oraz czosnek. W garnku z przykrywką rozgrzać olej, zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę z czosnkiem. Często mieszać, uważając by nie przypalić warzyw. Lekko zwiększyć moc i dodać ryż. Mieszając smażyć około 3 minuty. W osobnym garnku lub czajniku zagotować wodę i wrzątkiem zalać ryż. Posolić i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ryż będzie zupełnie miękki (w razie potrzeby dolewać wrzątek) i całkowicie wchłonie wodę (ok 18 minut). Na koniec dodać masło. Dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia i odczekać kilka minut przed podaniem.

Arroz Branco

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ryż po brazylijsku (Arroz Branco)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)