Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ryż po wietnamsku

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ryż po wietnamsku czyli orientalny ryż z imbirem gotowany w mleku kokosowym. Wspaniały, aromatyczny dodatek do wszelkich azjatyckich dań, nie tylko wietnamskich 😉 Ryż nie jest idealnie kleisty, ale na tyle, że spokojnie można go jeść pałeczkami.

Jeśli lubicie azjatyckie klimaty w kuchni to zapraszam do działu kuchnia azjatycka.  Dział mocno rośnie bo to zdecydowanie mój kulinarny faworyt.
Do dań azjatyckich często podaje się również placki chapati lub naan. Przepis na domowe placki chapati na blogu.

Ryż po wietnamsku

  • 120 g ryżu długoziarnistego
  • łyżka oleju kokosowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ćwierć łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody
  • 25 ml sosu sojowego

Ryż zalać w garnku chłodną wodą. Opłukać i odlać wodę. Powtórzyć jeszcze dwa razy aż woda przestanie być mętna. Przełożyć ryż z garnka na sitko. W tym czasie rozgrzać w garnku olej kokosowy i lekko obsmażyć starty na małych oczkach imbir (około minutę). Dodać resztę składników i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć moc grzania, przykryć garnek i gotować 20 minut do pełnej miękkości ryżu. Odstawić na bok nie zdejmując przykrywki. Po 5 minutach można podawać.

Ryż po wietnamsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Absolutnie, ale to absolutnie nie potrafię używać pałeczek. Nie ma szans, jestem dwuleworęczna i nie potrafię wykonać pałeczkami ruchu chwytnego. Ale też w związku z tym nie zależy mi na tym, by ryż był kleisty. Wręcz przeciwnie, wolę bardziej sypki, bo taki lepiej się gotuje. W związku z tym od lat używam ryżu parboiled (żesz, należałoby to jakoś nazwać po polsku… byle nie „paraboliczny”, bo angielska nazwa nie ma przecież nic a nic wspólnego z parabolą, parboiled-paraboliczny to coś jakby translatorski odpowiednik etymologii ludowej). I w związku z tym pytanie: czy takowy ryż nadaje się do tego przepisu? I czy można użyć zwykłego oleju rzepakowego? Mleko kokosowe kupuję i do jednego dania zużywam całą małą puszkę (jako Kobieta Niepodległa mieszkam, gotuję i sypiam jednoosobowo :)), ale oleju kokosowego nie mam, bo wykorzystywałabym pewnie raz na miesiąc…

    1. Marcin bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Od razu mam lepszy dzień 😉
      A Azjatyckie klimaty to mój zdecydowany konik. Uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami