Tagi:

Ryż po wietnamsku czyli orientalny ryż z imbirem gotowany w mleku kokosowym. Wspaniały, aromatyczny dodatek do wszelkich azjatyckich dań, nie tylko wietnamskich 😉 Ryż nie jest idealnie kleisty, ale na tyle, że spokojnie można go jeść pałeczkami.

Jeśli lubicie azjatyckie klimaty w kuchni to zapraszam do działu kuchnia azjatycka.  Dział mocno rośnie bo to zdecydowanie mój kulinarny faworyt.
Do dań azjatyckich często podaje się również placki chapati lub naan. Przepis na domowe placki chapati na blogu.

Ryż po wietnamsku

  • 120 g ryżu długoziarnistego
  • łyżka oleju kokosowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ćwierć łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody
  • 25 ml sosu sojowego

Ryż zalać w garnku chłodną wodą. Opłukać i odlać wodę. Powtórzyć jeszcze dwa razy aż woda przestanie być mętna. Przełożyć ryż z garnka na sitko. W tym czasie rozgrzać w garnku olej kokosowy i lekko obsmażyć starty na małych oczkach imbir (około minutę). Dodać resztę składników i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć moc grzania, przykryć garnek i gotować 20 minut do pełnej miękkości ryżu. Odstawić na bok nie zdejmując przykrywki. Po 5 minutach można podawać.

Ryż po wietnamsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ryż po wietnamsku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)