Tagi:

W lodówce zalega mi mnóstwo serków topionych, które dostałam jakiś czas temu. Nie bardzo wiedziałam co z nimi począć, bo samych w sobie nie jadam, a na smarowidło do pieczywa mam lepsze sposoby 😉 Jednak, jako, że jedzenia z założenia i czysto ideologicznie nie wyrzucam, to urodziło mi się w głowie kilka pomysłów jak serki przerobić, żeby uzyskać ciekawe, pyszne połączenie. Dziś przedstawiam Wam pierwszy z nich: sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego. Proste, bardzo trafione połączenie, które wszyscy zgodnie, z apetytem spałaszowaliśmy na kolacje.

Sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego

  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • duży ogórek kiszony lub dwa mniejsze
  • niewielka, biała cebula
  • 50 g serka topionego o dowolnym smaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ćwierć łyżeczki oregano
  • kilka listków bazylii
  • kilka łyżek mleka

Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, obrać i pokroić na półplasterki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Ogórka pokroić na półplasterki o grubości ok 3-4 mm. Cebulę posiekać w piórka. Jajka i warzywa rozłożyć ładnie na dwóch talerzach. W małym garnuszku roztopić serek topiony. Dodać tyle mleka by uzyskać idealną (gęstą, ale płynną) konsystencję Doprawić solą i oregano. Sosem serowym polać sałatkę. Oprószyć świeżym pieprzem, udekorować bazylią i podawać.

Zapraszam też na inne sałatki z wykorzystaniem jajek.

Sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sałatka jajka, warzywa i sos z serka topionego
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)