Tagi:

Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym, pestkami słonecznika, pomidorami w dwóch postaciach i chrupiącymi grzankami czosnkowo – ziołowymi. Jedząc tą sałatkę zastanawiałam się jak to jest możliwe, by dosłownie w 10 minut wyczarować coś tak dobrego. Pełen odlot! Składniki są rewelacyjnie skomponowane w pyszną całość, a do tego szpinak i pestki słonecznika spokojnie można wpisać na czołówkę listy tzw. superfoods. Naprawdę nie musicie wydawać fortuny na jagody acai, algi czy aloes by odżywiać się super zdrowo!

Taka malutka pestka słonecznika to prawdziwa bomba witaminowa: B, E, żelazo, miedź, magnez i masa innych. Natomiast szpinak to bogactwo luteiny, kwasu foliowego, żelaza, beta karotenu czy witaminy C. Szpinak jest także rewelacyjny dla osób na diecie: niskokaloryczny i ponoć przyspiesza metabolizm. Na stronie Makro, gdzie bardzo lubię zaopatrywać się w świeże owoce i warzywa (klik -> szpinak) przeczytałam, że bardzo ważne, by był spożyty w maksymalnie 2 tygodnie od zbioru. Bardzo ważne, by był spożyty w maksymalnie 2 tygodnie od zbioru. Po tym czasie znacząco traci swoje wartości odżywcze i smakowe. Jak rozpoznać świeży szpinak? Zwróć uwagę na barwę jego listków, a także na jędrność. Nie może mieć oznak więdnięcia, a listki nie powinny mieć żadnych przebarwień.

By było jeszcze zdrowiej (jeśli macie czas) to możecie zrobić grzanki w piekarniku. Wówczas kostki pieczywa należy wymieszać w miseczce z oliwą i ziołami. Wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 150 stopniach z termoobiegiem około 15-20 minut. W międzyczasie zamieszać.

Inspiracja do kompozycji znaleziona na Ladymama – dziękuję!

 

Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym

  • 2 garście liści szpinaku
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • ok 8 pomidorków suszonych
  • ok 100 g twarogu wędzonego
  • 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 2 grube kromki chleba (dowolny, polecam ciemny słonecznikowy)
  • przyprawy do grzanek: po ćwierć łyżeczki czosnku, papryki słodkiej, oregano, ziół prowansalskich; szczypta chilli
  • pełna łyżeczka octu balsamicznego
  • 6 łyżeczek oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotować sos balsamiczny. Dokładnie wymieszać ocet balsamiczny, połowę oliwy, miód, sól i pieprz (ilość do smaku). Ja wkładam wszystkie składniki do małego słoiczka, zamykam dokładnie i potrząsam, ale możecie też roztrzepać składniki widelcem.

Pieczywo pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Dodać przyprawy i kostki pieczywa. Dokładnie wymieszać. Smażyć na dużym ogniu do zarumienienia z wszystkich stron, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie od szpinaku oderwać grubsze łodyżki. Listki rozłożyć na dwa talerze. Pomidorki umyć, przekroić na pół i wyłożyć na szpinak. Na to posiekane na mniejsze cząstki pomidorki suszone, pokruszony ser wędzony, grzanki i prażony słonecznik. Całość polać sosem balsamicznym i podawać.

Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sałatka szpinak z twarogiem wędzonym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)