Tagi:

Prosta, ale zarazem niebanalna sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini to propozycja w sam raz na tegoroczny, Wielkanocny stół. Prezentuje się ładnie, smakuje wyśmienicie. Sos dzięki dodatkowi tahini zyskuje oryginalny, ciekawy posmak. Zdecydowanie polecam. Nie tylko na Święta 🙂

Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini

  • 2 jajka
  • roszponka
  • 4 rzodkiewki
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pół łyżeczki tahini
  • mały ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 10 g pestek dyni
  • łyżka sezamu

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie. Wykorzystać czas gotowania na zrobienie sosu. Jogurt wymieszać z majonezem, tahini i startym czosnkiem. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.

Jajka pokroić wzdłuż na ćwiartki. Rzodkiewkę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Dynię lekko posolić i uprażyć razem z sezamem na rumiano na suchej, mocno rozgrzanej patelni.

Roszponkę wyłożyć na półmisek. Na roszponce ułożyć połowę jaj, rzodkiewki i słonecznika. Polać schłodzonym sosem i wyłożyć resztę składników. Na wierzchu obsypać pestkami dyni i resztą kiełków.

Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahiniSałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sałatka z jajkami, rzodkiewkami i tahini
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)