Tagi:

Prosta szybka sałatka z kozim serem, tahini i granatem. Idealna na wyjątkową kolację, gdy chcemy dogodzić komuś bliskiemu, albo tylko samemu sobie :). Całość do zrobienia w jakieś 10 minut. Zacząć od przygotowania rewelacyjnego sosu tahini by miał chwilę by się „przegryźć”. Podawać natychmiast po przygotowaniu gdy ser jest ciepły i mięciutki.

Sałatka z kozim serem, tahini i granatem

  • łyżeczka orzeszków pinii
  • ćwiartka granatu
  • garść rukoli
  • gruby plaster sera koziego (ok 100 g)
  • łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • łyżeczka oliwy extra virgin
  • plasterek cytryny
  • sól, ostra papryka i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • woda

Przygotować sos: zmiksować lub energicznie roztrzepać pastę tahini, oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Dodać tyle wody by uzyskać w pełni płynną konsystencję sosu. Doprawić wedle uznania solą i ostrą papryką i jeszcze chwilę zmiksować by napuszyć sos.  Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni. Z granatu wyjąć pestki. Najłatwiej lekko go zgnieść a następnie w skorupkę stukać łyżką. Większość pestek wyjdzie sama. Rukolę umyć.

Na talerzu rozłożyć rukolę. Oprószyć pieprzem. Wylać sos, obsypać granatem. Ser podgrzać w rozgrzanym piekarniku lub w mikrofali aż zrobi się miękki i lekko ciągnący. Wyłożyć na przygotoway talerz. Obsypać orzeszkami i natychmiast podawać.

sałatka z kozim serem, tahini i granatem

Zainteresował Cię przepis? Wypróbuj więcej Wysmakowanych połączeń z pastą tahini. Przede wszystkim polecam rewelacyjną zupę krem z marchewki z tahini i świeżym imbirem. Niebanalne smaki skomponowane w przyjemną całość.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
sałatka z kozim serem, tahini i granatem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)