Tagi:

Prosta, szybka do przygotowania sałatka z pomidorami, serami i kaparami. Kilka podstawowych, łatwo dostępnych składników skomponowanych w pyszną całość. Sałatka świetnie sprawdzi się i jako lekka kolacja i jako dodatek do dania głównego, w tym do dań z grilla. Ilości są podane orientacyjnie. Można je dowolnie zwiększać/ zmniejszać wedle własnych preferencji.

Sałatka z pomidorami, serami i kaparami

  • pomidorki koktajlowe w różnych kolorach ok 20 sztuk
  • pomidory suszone ok 10 sztuk
  • 2 duże garści rukoli
  • kilka liści sałaty lodowej
  • pół opakowania kiełków rzodkiewki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g fety
  • czerwona cebula
  • mały słoiczek kaparów
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżka soku z cytryny

Przygotować składniki. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki. Pomidory suszone lekko odsączyć z zalewy i posiekać każdy na 8 części. Rukolę i sałatę umyć i osuszyć. Porwać na mniejsze części. Cebulkę posiekać w piórka, sery w niewielką kostkę. Kapary odcisnąć z zalewy.

Do malutkiego słoiczka wlać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Wsypać pół łyżeczki pieprzu i ćwierć łyżeczki soli. Energicznie potrząsać słoiczkiem do dokładnego wymieszania się składników. W miseczce wymieszać pomidorki, pomidory, sery, połowę kiełków, cebulkę, kapary i sos z słoiczka. W salaterce ułożyć sałatę i rukolę. Na zieleninę wyłożyć warzywa z całym sosem. Udekorować resztą kiełków.

sałatka z pomidorami, serami i kaparami

Przepis bierze udział w akcji:
Grillowanie w duecie z zieleniną