Tagi:

Do kolekcji wysmakowanych domowych wędlin dołącza nadziewany czosnkiem schab pieczony w rękawie. Dobry jakościowo kawałek mięsa to gwarant kruchego i soczystego sukcesu. Schab należy zamarynować i ponadziewać czosnkiem na dobę przed pieczeniem. Marynować w lodówce, ale ocieplić do temperatury pokojowej przed pieczeniem. Przy większym kawałku schabu proporcjonalnie wydłużyć czas pieczenia, np. dla kawałka 1,5 kg będzie to 80 minut. Przechowywać do 5 dni w lodówce. Można mrozić w całości lub już pokrojony. Rozmrażać najlepiej w lodówce przez noc.

Schab pieczony w rękawie

  • 0,7 dag schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka soli
  • po pół  łyżeczki przypraw: papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie, tymianek
  • 2 szczypty chilli

Schab umyć pod chłodną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami. Czosnek obrać z łupinek i pokroić każdy na 4 części. W mięsie zrobić 12 nacięć i w każde włożyć po kawałku czosnku. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.

Kolejnego dnia wyjąć na blat i ocieplić do temperatury pokojowej. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamrami i zrobić w folii 4 dziurki (po ok 7-8 mm), przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut. Wyjąć na blat, ale zostawić mięso w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.

czosnkowy schab pieczony w rękawie

Polecam domowe wędliny nie tylko na święta! To doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. U nas takie śniadanko to prawdziwy klasyk: świeże pieczywo posmarowane domowym smarowidłem (bardzo polecam pastę z ziaren słonecznika i dyni) z plasterkiem domowej wędliny.

Z innych domowych wędlin zdecydowanie polecam wędlinę z indyka pieczoną w maśle – jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Schab pieczony w rękawie
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)