Tagi:

Słodziutki sernik dwa michałki czyli delikatna masa serowa z białymi michałkami i krem o smaku ciemnych michałków. Do tego ciasteczkowy spód, a na wierzch orzeszki ziemne i posiekane michałki. Efekt? Słodko, pysznie, michałkowo. Nie tylko wielbiciele michałków będą zachwyceni. Ciasto rozeszło się błyskawicznie. Przepis na krem a’la michałek z strony Moje Wypieki.

Ciasteczkowy spód

  • 150 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 40 g masła
  • 10 g kakao

Ciasteczka pokruszyć na pył. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Masę przełożyć do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Mocno wklepać w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Wyjąć na blat do lekkiego przestudzenia (nie wyłączać piekarnika).

Sernik z białymi michałkami

  • 350 g serków kremowych np philadelphia, ostrovia…
  • 200 g mascarpone
  • 150 g sera ricotta
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 280 ml śmietany kremówki 36%
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 14 białych michałków (każdy pokrojony na 8 kawałków)

Wszystkie składniki (oprócz michałków, koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować krótko na średnich obrotach miksera do uzyskania jednolitej masy. Przelać na podpieczony spód. Na dno piekarnika wstawić szeroką blaszkę z wrzątkiem. Powyżej ustawić kratkę z ciastem (pieczenie w kąpieli wodnej). Piec przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, piec godzinę.  Po czym jeszcze zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i dopiec pół godziny. Wyjąć z piekarnika. Krem nałożyć po całkowitym wystudzeniu.

Krem a’la ciemny michałek

  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 70 g pełnego mleka w proszku
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 80 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 pełne łyżki rumu

120 g orzechów podprażyć na suchej patelni. Lekko przestudzić i drobno posiekać. W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę. Zdjąć z palnika i wmiksować po kolei: mleko w proszku, drobno posiekaną czekoladę i rum. Całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (można na całą noc). Po tym czasie ubić masę aż mocno zgęstnieje (około 5 minut). Na koniec wmiksować do masy mocno schłodzone mascarpone i 80 g orzechów.

Sernik dwa Michałki – wykończenie

  • 6 białych i 6 ciemnych michałków
  • 40 g niesolonych orzeszków ziemnych

Masę wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik. Udekorować posiekanymi michałkami i uprażonymi orzechami.

sernik z białymi michałkami masa z ciemnymi michałkamisernik dwa michałki

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik dwa Michałki
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)