Tagi:

Fantastyczny sernik Mars, czyli mój ukochany sernik z dodatkiem popularnych batoników. Batoniki dodałam i do środka i na wierzch, więc sernik jest mocno Marsowy (czy może Marsjański?!). Konsystencja sernika absolutnie urzeka. Mazista, mocno kremowa. Taka jak kocham najbardziej (tu wskazówki ogólne). W połączeniu ze słodyczą Marsów tworzą naprawdę fajny, widowiskowy duet. Warto się pokusić. A jeśli lubisz połączenia z popularnymi słodyczami to polecam także mój popisowy numer. Sernik dwa michałki.

Spód

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 60 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do formy kwadratowej 24 x 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka wklepać palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Masa serowa

  • 5 batonów Mars + 2 do dekoracji
  • 750 g sera z wiaderka/ trzykrotnie mielonego na sernik
  • 300 g mascarpone
  • 400 g serków kremowych typu Ostrovia
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Każdy z 5 batonów pokroić wzdłuż i następnie na 8 części wszerz. Ser zmiksować krótko z mascarpone i serkami kremowymi. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać śmietankę, mąkę i cukier. Zmiksować, tylko do połączenia się składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Na koniec dodać batoniki i delikatnie zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony, ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.

Sosy na wierzch

  • 20 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 75 g czekolady mlecznej

Jasny sos śmietankowy: W niewielkim garnku roztopić masło z cukrem i śmietanką. Mieszając gotować kilka minut aż do otrzymania konsystencji gładkiego sosu. Odstawić na bok i przestudzić.

Ciemny sos czekoladowy: Śmietanę przełożyć do małego garnka i podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiego, czekoladowego musu.

Sernik Mars

Oba sosy wyłożyć na przemian na wierzch całkowicie przestudzonego sernika. Patyczkiem robić fantazyjne esy floresy. Udekorować od razu pozostałymi batonikami posiekanymi na plasterki. Porządnie schłodzić. Najlepiej co najmniej dobę.

sernik mars

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik Mars
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 31 Review(s)