Tagi:

Niesamowicie delikatny sernik na zimno z morelami w postaci gładkiej, owocowej glazury. Masa sernikowa bazuje na kremowych serkach i słodzonym mleku skondensowanym. Absolutnie nie dodawajcie już więcej cukru, jako, że mleko już jest bardzo słodkie samo w sobie. Jeśli lubicie mniej słodkie masy to można nawet zmniejszyć jego ilość. Dla równowagi masa morelowa jest lekko kwaskowa, z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić je na brzoskwinie. W każdej wersji całość lekka, szybka i bardzo przyjemna. Sernik bardzo dobrze, równo się kroi, więc bardzo ładnie prezentuje się na stole. I na koniec… jeśli macie tylko ochotę to do glazury morelowej można dodać odrobinę Amaretto. Cudownie się komponuje.

Tu znajdziesz pozostałe Wysmakowane serniki na zimno.

Prosty spód z ciasteczek

  • 140 g ciastek owsianych
  • 40 g masła

Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka pokruszyć drobno i wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem (samo dno, boków niczym nie smarować). Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, mocno dociskając ją do spodu. Schłodzić w zamrażarce podczas szykowania masy serowej.

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym

  • 160 ml mleka
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 330 g serków kremowych
  • 450 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml śmietanki 30% (mocno schłodzona)

Śmietankę przelać do naczynia, w którym będzie ubijana i razem mocno schłodzić. Mleko wlać do garnka i mocno podgrzać. Gdy będzie gorące, zdjąć z palnika i wsypać żelatynę. Energicznie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (nie może zacząć tężeć). W osobnym naczyniu zmiksować serki z mlekiem skondensowanym na jednolitą masę. Dodać płynną żelatynę i krótko zmiksować. Osobno ubić na sztywno śmietankę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą serową, tylko do połączenia. Całość wyłożyć na schłodzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia.

Sernik na zimno z morelami

  • 500 g moreli świeżych (opcjonalnie brzoskwinie lub 400 g moreli z puszki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 7 g żelatyny w proszku

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Morele umyć. Usunąć pestki i wyłożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Lekko ostudzić i zblendować razem ze skórkami. Owoce przetrzeć przez sitko. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać gorącą (nie wrzącą, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące) wodą – ok 4 łyżki – tylko tyle ile trzeba by rozpuścić żelatynę. Dodać do musu morelowego razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszać. Spróbować. Jeśli mus będzie zbyt kwaśny można go dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Mus wylać na masę serową i ponownie mocno schłodzić do pełnego stężenia moreli.

Sernik na zimno z morelami sernik bez pieczenia z morelamisernik z morelamisernik z musem morelowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik na zimno z morelami
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)