Tagi:

Sernik Oreo na zimno bez pieczenia. Nie mogłam oprzeć się wrażeniu że konsystencją i smakiem sernik przypomina ptasie mleczko: taka mleczna, delikatna, subtelna pianka. Ciasteczka dajemy na spód, do środka sernika i na wierzch do dekoracji. Użyłam Neo o smaku waniliowym i czekoladowym, ale można wykorzystać dowolne inne smaki. Koniecznie dać sernikowi posiedzieć w lodówce co najmniej dobę – nabierze właściwej konsystencji i ciasteczka odpowiednio zmiękną.

 

Spód

  • 35 g masła
  • 160 g ciastek typu Oreo Lub Neo (z nadzieniem)

Masło roztopić i ostudzić. Ciasteczka pokruszyć jak najdrobniej (najwygodniej w pojemniku blendera do siekania). Wymieszać dokładnie z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą ciasteczkową wklepując ją palcami w dno. Wstawić do lodówki na godzinę.

Sernik Oreo na zimno:

  • opakowanie sera ricotta 250 g
  • opakowanie mascarpone 250 g
  • opakowanie serka kremowego 125 g (np. Philadelphia, Twój smak, Ostrovia czy inny)
  • 150 g cukru pudru
  • niepełne 6 łyżeczek żelatyny (ok 16 g)
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • ok. 160 g ciastek Oreo/ Neo

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sery włożyć do dużego naczynia i krótko zmiksować. Dodać cukier i zmiksować tylko do połączenia (nie napowietrzać masy). Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody (ok 60ml) i dokładnie, energicznie wymieszać. Dodać łyżkę masy serowej i szybko wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy (łącznie około 5 łyżek) – upewnić się że nie ma żadnych grudek. W razie potrzeby zmiksować. Zaprawioną żelatynę przelać do reszty masy serowej i zmiksować na gładką masę. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Dodać pokrojone na połówki ciasteczka i bardzo delikatnie zamieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 70 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • Łyżka masła
  • Ciastka Oreo do dekoracji

Polewę przygotować gdy sernik już w pełni stężeje. Ubić na sztywno śmietanę w małym garnuszku. Zagotować i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać masło – wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać aż uzyskamy całkowicie gładką masę. Rozprowadzić masę czekoladową na wierzchu sernika, udekorować połówkami ciasteczek i wstawić do lodówki – najlepiej na całą dobę.

sernik Oreo na zimnoSernik Oreo na zimnoSernik Oreo na zimno

Jeśli lubisz połączenie sernika z znanymi słodyczami to koniecznie przetestuj też Sernik Dwa Michałki z dodatkiem i ciemnych i jasnych cukierków michałki oraz Sernik truflowy (naprawdę w środku są trufle!)

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik oreo na zimno
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)