Tagi:

Sernik z adwokatem … z dużą ilością adwokatu, więc zdecydowanie dozwolony od lat 18 stu 😉. Prosty, szybki i przyjemny w wykonaniu (a jeszcze przyjemniejszy w jedzeniu!). Najprostszy spód z pokruszonych ciasteczek i kremowa masa sernikowa z mocno wyczuwalną ilością adwokatu/ ajerkoniaku. Na wierzch cienka warstwa żelki adwokatowej i starta gorzka czekolada, którą posypujemy jeszcze lekko ciepłą żelkę, tak by częściowo delikatnie się roztopiła. Dzięki temu będzie się ładnie trzymać sernika i będzie czymś pośrednim między polewą i posypką. Ten wypiek nie może się nie udać! Sernik nie rośnie, więc i nie opada. Po upieczeniu jest gładki jak stół, przez co pięknie prezentuje się nawet na świątecznym stole.  Musicie jedynie pamiętać o kluczowych zasadach pieczenia takiego sernika, tj. wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, krótkie miksowanie składników i długie pieczenie w coraz niższej temperaturze (najlepiej w kąpieli wodnej (całość zasad tutaj: sernik mazisty idealny).

 

Spód sernika

  • 160 g ciasteczek owsianych
  • 30 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków nie wykładać, ani nie sparować tłuszczem). Ciasteczka równomiernie rozłożyć i wklepać palcami mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania sernika.

Sernik z adwokatem

  • 750 g twarogu tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml likieru jajecznego adwokat/ ajerkoniak
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa i dekoracja

  • 60 ml ml likieru jajecznego adwokat/ ajerkoniak
  • 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • ok 80 g gorzkiej czekolady na wierzch

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Ser, cukier, ajerkoniak i mąkę ziemniaczaną umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Masę sernikową wylać na schłodzony spód. Piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wykonać żelkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i ostudzić. Wymieszać z adwokatem. Masę wylać na sernik i obsypać z wierzchu startą czekoladą. Gdy żelka całkowicie stężeje, wyjąć sernik z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

sernik adwokatowysernik z ajerkoniakowysernik z adwokatemsernik z likierem jajecznym

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik z adwokatem / ajerkoniakiem
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)