Tagi:

Sernik z puree z dyni i pomarańczą. Zdecydowanie pomaga przeprosić się z jesienią, nawet jeśli jest szara, zimna i deszczowa. Ten sernik jest tak pięknie pomarańczowy, aromatyczny i kremowy, że ciężko mieć przy nim pochmurny nastrój nawet jeśli taki jest za oknem. Do sernika używamy puree z dyni, więc można go wykonać zarówno z świeżego puree w sezonie, albo w dowolnej innej porze roku (puree doskonale się mrozi). Proponuję zrobić puree dużo więcej i resztę poporcjować i wsadzić do zamrażarki na kolejne wypieki. Co do samego sernika to w razie jakichkolwiek wątpliwości serdecznie zapraszam do sernikowego ABC.

Spód

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Sernik z puree z dyni i pomarańczą

  • pomarańcza (tylko skórka)
  • 300 g serków kremowych typu Ostrovia, Twój Smak…
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 g puree z dyni
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 niewielkie jajka
  • żółtko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na małych oczkach. Serki kremowe oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę, skórkę z pomarańczy, puree z dyni i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać żółtko. Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce.

Polewa pomarańczowa

  • 75 g białej czekolady, posiekanej
  • 60 ml śmietany kremówki 36%
  • Pół pomarańczy (tylko skórka)

Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Po chwili dodać skórkę z pomarańczy startą jak przy serniku. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście. Przechowywać w lodówce.

Sernik z puree z dyni i pomarańcząSernik z puree z dyni i pomarańczą

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik z puree z dyni i pomarańczą
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 26 Review(s)