Tagi:

Delikatny, bardzo kremowy sernik z suszoną żurawiną, na migdałowo kakaowym spodzie i wykończony różową polewą z białej czekolady. Konsystencja sernika mnie w pełni urzeka. Takie kocham najbardziej. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do sposobu wykonania zapraszam do wpisu Sernik mazisty idealny.  Sernik wychodzi idealnie gładki, nie rośnie w pieczeniu, więc siłą rzeczy również nie pęka. Prezentuje się pięknie i elegancko, także po pokrojeniu. Polecam na co dzień i od święta.

Migdałowo kakaowy spód

  • 110 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżki masła
  • 50g migdałów w płatkach

Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka i migdały przełożyć do rozdrabniacza i drobno rozkruszyć na pył. Dodać masło i kakao i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy wklepując masę mocno w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut. Wyjąć na blat do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotować masę serową.

Sernik z suszoną żurawiną

  • 450 g serka kremowego
  • 250 g mascarpone
  • 150 g ricotty
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • duża garść suszonej żurawiny (ok 40 g)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki kremowe zmiksować krótko z mascarpone i ricottą. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać mąkę i cukier i zmiksować, znów, tylko do połączenia się składników. Na koniec wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Wmieszać połowę żurawiny i wylać masę serową na podpieczony, ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać resztę żurawiny bardzo delikatnie przykrywając ją masą (nie mieszać).

Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.

Różowa polewa z białej czekolady

  • 80 g białej czekolady
  • 25 g masła klarowanego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego

Polewę wykonać po ostudzeniu ciasta. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w garnku z grubym dnem razem z masłem i aromatem. Cały czas mieszać aż do otrzymania gładkiej masy. Zestawić z ognia, wymieszać dokładnie barwnik i polewę rozprowadzić po cieście.

sernik z suszoną żurawinąkremowy sernik z żurawiną suszoną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik z suszoną żurawiną
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)