Sernik zebra jagodowa

przepis

Sernik zebra jagodowa to sezonowa wariacja sernika pieczonego z dodatkiem musu z moich ulubionych leśnych owoców. Pięknie się prezentuje, więc mimo, że wymaga trochę zachodu, zdecydowanie warto pokusić się o jego zrobienie. Zwłaszcza jeśli zależy Wam, by zrobić szczególne wrażenie na swoich gościach. Koniecznie przetrzyjcie zmiksowane jagody przez sitko, by pozbyć się nasionek. Mus będzie gładki, przez co każdy kęs będzie aksamitny i delikatny. Mus jagodowy można przyszykować już dzień wcześniej, jeśli tak Wam wygodniej rozłożyć pracę.

Kakaowe kruche ciasto na spód

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło doprowadzić do temperatury pokojowej. Włożyć do miski razem z wszystkimi pozostałymi składnikami. Rozcierać między palcami do uzyskania charakterystycznej kruszonki. Podzielić na pół. Pierwszą część wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wklepać w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 20 min. W tym czasie naszykować sernik. Dno po zapieczeniu wyjąć na blat. Nie wyłączać piekarnika.

Sernik zebra jagodowa

  • 800 g jagód
  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g sera sernikowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jagody zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki, by pozbyć się nasionek i grudek.

Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać oba sery, śmietanę, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać po jajku, po każdym miksując około 20 sekund.

Masę serową podzielić na dwie części. Jedną mniejszą od drugiej o objętość musu jagodowego. Do mniejszej części dodać mus i wymieszać na gładko. Na przemian wylewać biała i fioletową masę na podpieczony spód. Jak przy cieście zebra. Na środek tortownicy wylać dwie łyżki białej masy, na nią dwie fioletowej, znów białej i tak na zmianę aż do wyczerpania obu mas. Na wierzchu posypać pozostałą kruszonką. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 125 stopni i piec 1,5 godziny. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Sernik zebra jagodowa

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sernik zebra jagodowa
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 22 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

21 komentarzy

  • Kama 20 września 2019 o 09:43 Odpowiedz

    Mimo ze uwazam sie za niezle kulinarne beztalenci to sernik wyszedł mi piekny. Bardzo dziekuje za przepis. Jak zawsze na wysmakowane niezawodny

    • Wysmakowane 21 września 2019 o 07:17 Odpowiedz

      Dziękuje ❤️ I gratuluje udanego wypieku!

  • Jadwiga 19 lipca 2019 o 04:30 Odpowiedz

    Dziękuję za przepis. Sernik i piękny i pyszny. Zdecydowanie robi furorę.

    • Wysmakowane 19 lipca 2019 o 04:41 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i dziękuję za opinię 🙂

  • Wiolka 19 lipca 2018 o 19:59 Odpowiedz

    Pani Kasiu to ciasto to był hit naszej ostatniej imprezy! Miny gości po przekrojeniu – bezcenne. A smak! Super!

    • Wysmakowane 19 lipca 2018 o 20:32 Odpowiedz

      Bardzo mi miło to słyszeć 🙂

  • Justyna 13 lipca 2018 o 13:56 Odpowiedz

    Ale pięknie się prezentuje 🙂 z chęcią zjadłabym kawałek 🙂

    • Wysmakowane 19 lipca 2018 o 20:32 Odpowiedz

      Zrób cały to będziesz mieć więcej niż kawałek 😉 A uwierz mi że ciężko na jednym poprzestać 😛

  • Ania, Kęsy Codzienności 13 lipca 2018 o 13:21 Odpowiedz

    Super pomysł. Nie wpadłabym na to, by połączyć jagody z pieczonym sernikiem w taki sposób 😊

  • Aneta 13 lipca 2018 o 10:18 Odpowiedz

    CUDOWNY PRZEPIS

  • Paulina 13 lipca 2018 o 07:42 Odpowiedz

    Wyszło super 😉wszyscy się zajadali 👍Dzięki za przepis

    • Wysmakowane 13 lipca 2018 o 13:24 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę ze testowałas i jeszcze bardziej ze wyszło. 😉 dziękuje ze podzieliłas się opinia

  • Kasia Franiszyn -Luciano 13 lipca 2018 o 04:41 Odpowiedz

    Masz rację, robi niesamowite wrażenie. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam ani nie jadłam!!! Jest przecudny!

    • Wysmakowane 13 lipca 2018 o 13:23 Odpowiedz

      Dziękuje 🙂 na pewno będzie zaskoczeniem dla gości 🙂

  • Sylwia R 13 lipca 2018 o 04:17 Odpowiedz

    Same pysznosci u Ciebie! Tylko czasu brak… Maliny moga byc zamiast jagod? 🙂

    • Wysmakowane 13 lipca 2018 o 13:22 Odpowiedz

      Mogą. Tylko koniecznie przetrzyj przez sitko po zmielenia na mus

  • Julita 12 lipca 2018 o 21:41 Odpowiedz

    W tym roku jeszcze sernika jagodowego nie robiłam, ale w wersji żeberkowane wygląda świetnie 🙂

  • Wiola Korzeniowska 12 lipca 2018 o 18:47 Odpowiedz

    wygląda nieziemsko! akurat mam jagody – myślę że to dobry pomysł na weekendowe ciasto 🙂

    • Wysmakowane 12 lipca 2018 o 20:25 Odpowiedz

      doskonały 😉

  • Ola 12 lipca 2018 o 18:04 Odpowiedz

    Ciasta z owoców sezonowych są najlepsze. Ciekawie się prezentuje 🙂

  • Amber 12 lipca 2018 o 09:35 Odpowiedz

    Zebra…i jeszcze jagodowa!!!! Mmmmmmmm…..

MENU