Tagi:

Sernik zebra jagodowa to sezonowa wariacja sernika pieczonego z dodatkiem musu z moich ulubionych leśnych owoców. Pięknie się prezentuje, więc mimo, że wymaga trochę zachodu, zdecydowanie warto pokusić się o jego zrobienie. Zwłaszcza jeśli zależy Wam, by zrobić szczególne wrażenie na swoich gościach. Koniecznie przetrzyjcie zmiksowane jagody przez sitko, by pozbyć się nasionek. Mus będzie gładki, przez co każdy kęs będzie aksamitny i delikatny. Mus jagodowy można przyszykować już dzień wcześniej, jeśli tak Wam wygodniej rozłożyć pracę.

Kakaowe kruche ciasto na spód

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło doprowadzić do temperatury pokojowej. Włożyć do miski razem z wszystkimi pozostałymi składnikami. Rozcierać między palcami do uzyskania charakterystycznej kruszonki. Podzielić na pół. Pierwszą część wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wklepać w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 20 min. W tym czasie naszykować sernik. Dno po zapieczeniu wyjąć na blat. Nie wyłączać piekarnika.

Sernik zebra jagodowa

  • 800 g jagód
  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g sera sernikowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jagody zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki, by pozbyć się nasionek i grudek.

Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać oba sery, śmietanę, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać po jajku, po każdym miksując około 20 sekund.

Masę serową podzielić na dwie części. Jedną mniejszą od drugiej o objętość musu jagodowego. Do mniejszej części dodać mus i wymieszać na gładko. Na przemian wylewać biała i fioletową masę na podpieczony spód. Jak przy cieście zebra. Na środek tortownicy wylać dwie łyżki białej masy, na nią dwie fioletowej, znów białej i tak na zmianę aż do wyczerpania obu mas. Na wierzchu posypać pozostałą kruszonką. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 125 stopni i piec 1,5 godziny. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Sernik zebra jagodowa

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sernik zebra jagodowa
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)