Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik zebra jagodowa

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik zebra jagodowa to sezonowa wariacja sernika pieczonego z dodatkiem musu z moich ulubionych leśnych owoców. Pięknie się prezentuje, więc mimo, że wymaga trochę zachodu, zdecydowanie warto pokusić się o jego zrobienie. Zwłaszcza jeśli zależy Wam, by zrobić szczególne wrażenie na swoich gościach. Koniecznie przetrzyjcie zmiksowane jagody przez sitko, by pozbyć się nasionek. Mus będzie gładki, przez co każdy kęs będzie aksamitny i delikatny. Mus jagodowy można przyszykować już dzień wcześniej, jeśli tak Wam wygodniej rozłożyć pracę.

Kakaowe kruche ciasto na spód

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło doprowadzić do temperatury pokojowej. Włożyć do miski razem z wszystkimi pozostałymi składnikami. Rozcierać między palcami do uzyskania charakterystycznej kruszonki. Podzielić na pół. Pierwszą część wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wklepać w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 20 min. W tym czasie naszykować sernik. Dno po zapieczeniu wyjąć na blat. Nie wyłączać piekarnika.

Sernik zebra jagodowa

  • 800 g jagód
  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g sera sernikowego
  • 250 g sera mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jagody zmiksować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki, by pozbyć się nasionek i grudek.

Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać oba sery, śmietanę, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać po jajku, po każdym miksując około 20 sekund.

Masę serową podzielić na dwie części. Jedną mniejszą od drugiej o objętość musu jagodowego. Do mniejszej części dodać mus i wymieszać na gładko. Na przemian wylewać biała i fioletową masę na podpieczony spód. Jak przy cieście zebra. Na środek tortownicy wylać dwie łyżki białej masy, na nią dwie fioletowej, znów białej i tak na zmianę aż do wyczerpania obu mas. Na wierzchu posypać pozostałą kruszonką. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 125 stopni i piec 1,5 godziny. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Sernik zebra jagodowa

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

21 odpowiedzi

  1. Mimo ze uwazam sie za niezle kulinarne beztalenci to sernik wyszedł mi piekny. Bardzo dziekuje za przepis. Jak zawsze na wysmakowane niezawodny

  2. Pani Kasiu to ciasto to był hit naszej ostatniej imprezy! Miny gości po przekrojeniu – bezcenne. A smak! Super!

    1. Zrób cały to będziesz mieć więcej niż kawałek 😉 A uwierz mi że ciężko na jednym poprzestać 😛

    1. Bardzo się cieszę ze testowałas i jeszcze bardziej ze wyszło. 😉 dziękuje ze podzieliłas się opinia

  3. Masz rację, robi niesamowite wrażenie. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam ani nie jadłam!!! Jest przecudny!

  4. wygląda nieziemsko! akurat mam jagody – myślę że to dobry pomysł na weekendowe ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami