Tagi:

Serowa zapiekanka makaronowa w mocno kremowym sosie, z chrupiącą warstwą serową na wierzchu. W smaku bomba. Kaloryczna niestety też, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić. Zwłaszcza, że to jest tak proste i tak dobre danie! Całość szykowania zacznijcie od wyjęcia mięsa z lodówki (najlepiej odpowiednio wcześniej, by było w temperaturze pokojowej), nagrzania piekarnika i następnie od szykowania sosu. Podczas, gdy sos będzie się powoli redukował, będzie czas, by spokojnie przygotować resztę składników. Do zapiekanki użyłam mięsa z gotowania rosołu. Wyszło bardzo dobre. Jeśli macie surowe mięso, należy je wcześniej ugotować lub przygotować na grillu. A i nie musicie odmierzać ilości na wadze kuchennej. To nie jest ciasto, które wymaga dużej precyzji i zachowania proporcji 😉

Zapraszam też do testowania pozostałych przepisów na wysmakowane makarony.

Serowa zapiekanka makaronowa

  • 35 g masła
  • duży ząbek czosnku
  • pełna łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 280 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (gotowane/ grillowane)
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g śmietany 36% (pół małego kubeczka)
  • ½ łyżeczki soli (mniej jeśli jest słony bulion)
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 170 g twardego sera typu parmezan/ grana padano/ pecorino
  • 3 łyżki bułki tartej

Nastawić piekarnik na 210 stopni C.

Zacząć od szykowania sosu. Masło roztopić w średnim garnku. Czosnek obrać i rozgnieść. Chwilę (ok 2 minuty) podsmażyć na maśle często mieszając. Oprószyć przez sitko mąką. Dokładnie wymieszać i smażyć, mieszając, kolejną minutę. Dolewać po ok 50 ml mleka, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką. Uważać by nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka, zagotować i wlać gorący bulion. Wymieszać i gotować ok 15 min, aż sos zgęstnieje. Koniecznie raz na jakiś czas zamieszać, bo sos ma tendencję do przywierania.

Podczas gotowania sosu, posiekać na niewielkie części kurczaka i ugotować makaron, mocno al dente (ok 2 – 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Ok 120 g sera zetrzeć na średnich oczkach tarki, resztę na najmniejszych.

Sos zdjąć z palnika. Śmietanę przełożyć do większego kubka i stopniowo zahartować gorącym sosem (wlewać po kilka łyżek sosu do śmietany, energicznie mieszając). Zahartowaną śmietanę przelać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane mięso, 60 g sera startego na większych oczkach i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania. Resztę sera wymieszać z bułką tartą i mieszanką obsypać z wierzchu zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut, aż ser będzie mocno rumiany. Wyjąć z piekarnika i odczekać kilka minut przed podaniem.

Serowa zapiekanka makaronowawykorzystanie mięsa z rosołu zapiekanka

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Serowa zapiekanka makaronowa
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)