Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem z rosołu

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 41 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Serowa zapiekanka makaronowa w mocno kremowym sosie, z chrupiącą warstwą serową na wierzchu. W smaku bomba. Kaloryczna niestety też, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić. Zwłaszcza, że to jest tak proste i tak dobre danie! Całość szykowania zacznijcie od wyjęcia mięsa z lodówki (najlepiej odpowiednio wcześniej, by było w temperaturze pokojowej), nagrzania piekarnika i następnie od szykowania sosu. Podczas, gdy sos będzie się powoli redukował, będzie czas, by spokojnie przygotować resztę składników. Do zapiekanki użyłam mięsa z gotowania rosołu. Wyszło bardzo dobre. Jeśli macie surowe mięso, należy je wcześniej ugotować lub przygotować na grillu. A i nie musicie odmierzać ilości na wadze kuchennej. To nie jest ciasto, które wymaga dużej precyzji i zachowania proporcji 😉

Zapraszam też do testowania pozostałych przepisów na wysmakowane makarony.

Serowa zapiekanka makaronowa

  • 35 g masła
  • duży ząbek czosnku
  • pełna łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 280 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (gotowane/ grillowane)
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g śmietany 36% (pół małego kubeczka)
  • ½ łyżeczki soli (mniej jeśli jest słony bulion)
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 170 g twardego sera typu parmezan/ grana padano/ pecorino
  • 3 łyżki bułki tartej

Nastawić piekarnik na 210 stopni C.

Zacząć od szykowania sosu. Masło roztopić w średnim garnku. Czosnek obrać i rozgnieść. Chwilę (ok 2 minuty) podsmażyć na maśle często mieszając. Oprószyć przez sitko mąką. Dokładnie wymieszać i smażyć, mieszając, kolejną minutę. Dolewać po ok 50 ml mleka, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką. Uważać by nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka, zagotować i wlać gorący bulion. Wymieszać i gotować ok 15 min, aż sos zgęstnieje. Koniecznie raz na jakiś czas zamieszać, bo sos ma tendencję do przywierania.

Podczas gotowania sosu, posiekać na niewielkie części kurczaka i ugotować makaron, mocno al dente (ok 2 – 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Ok 120 g sera zetrzeć na średnich oczkach tarki, resztę na najmniejszych.

Sos zdjąć z palnika. Śmietanę przełożyć do większego kubka i stopniowo zahartować gorącym sosem (wlewać po kilka łyżek sosu do śmietany, energicznie mieszając). Zahartowaną śmietanę przelać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane mięso, 60 g sera startego na większych oczkach i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania. Resztę sera wymieszać z bułką tartą i mieszanką obsypać z wierzchu zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut, aż ser będzie mocno rumiany. Wyjąć z piekarnika i odczekać kilka minut przed podaniem.

Serowa zapiekanka makaronowawykorzystanie mięsa z rosołu zapiekanka

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 41 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

22 odpowiedzi

  1. Uwielbiam zapiekanki, więc i ta zapewne przypadłaby mi do gustu. Tylko wówczas musiałabym mniej mięska wyjść z rosołu, a przyznaję, że od pewnego czasu je uwielbiam.

  2. Niestety, ale nie jestem fanką gotowanego mięsa, ale zapiekanka jest zawsze idealnym pomysłem na wykorzystanie tego, co akurat ma się w lodówce!

    1. W takiej zapiekance komponuje się super. A coś trzeba z takim ugotowanym, po bulionie zrobić.

  3. Super pomysł! Za mięso z rosołu wykorzystuję do pierogów, krokietow lub piekę pasztet! Chętnie wypróbuję Twój przepis ?

  4. Na pierwszy rzut oka na miniaturce wyglądała jak smakowity kawałek ciasta 😉 a tu proszę smakowita zapiekanka 😀

    1. Tak jest. Zapiekanka po lekkim ostudzeniu bardzo dobrze się kroi, przez co ładnie prezentuje na stole.

  5. Bardzo ciekawy przepis. Muszę spróbować, bo moja zapiekanka zawsze się rozlatuje i nie wygląda to apetycznie.

    1. Właśnie nie jestem przekonana akurat tutaj. Ta zapiekanka jest też bardzo dobra kolejnego dnia po odgrzaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami