Tagi:

Serowe ciasteczka z jabłkami czyli prosty deserek z wykorzystaniem tylko kilku, podstawowych składników. Ciasteczka są nieco pracochłonne, ale smakują pysznie i ładnie się prezentują, więc myślę, że są warte czasu spędzonego w kuchni. Zwłaszcza, że ich przygotowanie można rozłożyć w czasie. Ciasto po zagnieceniu można zostawić w lodówce, szczelnie owinięte w folię, nawet na całą dobę. Zdecydowanie najlepsze są lekko ciepłe: chwilę po wyciągnięciu z piekarnika lub później, ale delikatnie podgrzane.

Serowe ciasteczka z jabłkami

  • 180 g twarogu
  • 180 g maki pszennej
  • 40 g cukru pudru + do posypania
  • 150 g masła
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 4 małe jabłka

Twaróg zmielić blenderem lub w maszynce do mięsa. Do dużej miski przesiać mąkę, sól i 40 g cukru pudru. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane masło i wanilię wydrążoną z laski. Zagnieść ciasto do otrzymania jednolitej masy. Ciasto zwinąć w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę (można zostawić na dłużej). Bezpośrednio przed formowaniem ciasteczek przyszykować jabłka: obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować dość cienko (grubość ok 3 mm) i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką kółka (o średnicy ok 1 cm większej niż długość jabłek). Jabłka układać na połówce ciasta, przykrywając drugą połową. Zlepiać ciasto tylko po bokach, od przodu ma być widoczne jabłuszko. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Od razu po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.

Serowe ciasteczka z jabłkami

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Serowe ciasteczka z jabłkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)