Tagi:

Śledzie imbirowe – idealne na Wigilijny stół. Miła i oryginalna odmiana od klasycznych śledzi w cebuli, po kaszubsku czy w śmietanie. Zdecydowanie warta wypróbowania jeszcze w tym roku. Najlepsze na 2-3 dzień po przygotowaniu.

 

Śledzie imbirowe

  • 3 – 4 filety śledziowe
  • Około 1 litr mleka do namoczenia śledzi
  • spora cebula
  • 4 cm kawałek imbiru
  • Przyprawy: duża szczypta gałki muszkatułowej, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 3 goździki
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
  • 1/4 szklanki delikatnego bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • Ok 10 orzechów włoskich

Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Ponownie opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręczniczkiem. Pokroić na mniejsze kawałki (takie „na raz”).

Cebulę pokroić drobno, imbir zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Cebulę i imbir wymieszać z przyprawami. Całość zalać gorącym bulionem, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Orzechy pokroić na mniejsze części, dodać do zalewy razem z koncentratem i olejem. Na koniec wmieszać delikatnie śledzie.

Śledzie imbirowe zamknąć szczelnie (najlepiej w słoiku) i wstawić do lodówki na 2-3 dni żeby smaki się „przegryzły”.

wigilia-sledz-imbirowy

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Śledzie imbirowe
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)