Tagi:

Jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie, czyli śledzie w sosie tatarskim z dodatkiem kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Zdecydowanie bardzo udane połączenie smaków. Same śledzie koniecznie trzeba namoczyć przed zrobieniem, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Zamiast w wodzie można namaczać też w mleku. Śledzie będą wówczas delikatniejsze. Najlepsze po dwóch dniach marynowania.

Zapraszam po więcej pomysłów na śledzie. W Wysmakowanym repertuarze śledzie imbirowe oraz śledzie z suszonymi pomidorami.

Śledzie w sosie tatarskim

  • 250 g filetów śledziowych solonych
  • kiszony ogórek
  • 6 marynowanych grzybków
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • plasterek cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Śledzie wyjąć z zalewy i umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przełożyć do szerokiej miski i zalać zimną wodą tak by całe były przykryte. Łącznie mączyć około 2 godziny, zmieniając w międzyczasie dwukrotnie wodę. Po tym czasie spróbować. Jeśli wciąż będą za słone, ponownie wymienić wodę i odczekać jeszcze kolejne pół godziny.

Pod koniec namaczania przygotować resztę składników. Ogórki, odcedzone grzybki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Przełożyć do średniej miseczki. Dodać majonez, musztardę, chrzan, śmietanę, sok wyciśnięty z cytryny, posiekaną natkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Śledzie wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Pokroić na mniejsze kawałki, takie na raz (u mnie paski ok 1 x 2 cm). Delikatnie wymieszać z sosem tatarskim. Wszystko przełożyć do słoika. Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni (przechowywać do tygodnia).

Śledzie w sosie tatarskim

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Śledzie w sosie tatarskim
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 21 Review(s)