Tagi:

Pyszne, mięciutkie, lekko słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą. Idealne na słodkie, leniwe śniadanie lub podwieczorek. Z kubkiem mleka, same lub posmarowane domową konfiturą (polecam Czekośliwkę lub Dżem z brzoskwiń). Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, z mięciutką, wciąż płynną czekoladą. Kolejnego dnia rano wciąż bardzo dobre, choć, jak to z wypiekami drożdżowymi, im świeższe tym lepsze, więc nie zwlekajcie zbyt długo z konsumpcją 🙂 Czasem robię z podwójnej porcji. Część znika od razu, kilka zostawiam na śniadanie a resztę mrożę i wyciągam pojedynczo bezpośrednio przed podaniem.

Słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła, roztopionego
  • 500 g mąki pszennej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • duża garść rodzynek (bez namaczania)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 120 ml mleka (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

W tym czasie roztopić masło i odstawić do przestudzenia. Do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 450 g) przez drobne sitko. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże i resztę mleka (również lekko ciepłe). Chwilę mieszać łyżką i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta masło. Na sam koniec dodać rodzynki i posiekaną czekoladę i zagnieść razem. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko pougniatać. Ciasto podzielić na 12 mniej więcej równych części i z każdej formować zgrabne bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego, ostatniego już wyrastania na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika roztrzepać żółtko z mlekiem i smarować z wierzchu bułeczki. Piec 10 minut aż będą w pełni dopieczone w środku i ładnie rumiane z wierzchu.

słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 37 Review(s)