Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszne, mięciutkie, lekko słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą. Idealne na słodkie, leniwe śniadanie lub podwieczorek. Z kubkiem mleka, same lub posmarowane domową konfiturą (polecam Czekośliwkę lub Dżem z brzoskwiń). Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, z mięciutką, wciąż płynną czekoladą. Kolejnego dnia rano wciąż bardzo dobre, choć, jak to z wypiekami drożdżowymi, im świeższe tym lepsze, więc nie zwlekajcie zbyt długo z konsumpcją 🙂 Czasem robię z podwójnej porcji. Część znika od razu, kilka zostawiam na śniadanie a resztę mrożę i wyciągam pojedynczo bezpośrednio przed podaniem.

Słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła, roztopionego
  • 500 g mąki pszennej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • duża garść rodzynek (bez namaczania)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 120 ml mleka (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

W tym czasie roztopić masło i odstawić do przestudzenia. Do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 450 g) przez drobne sitko. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże i resztę mleka (również lekko ciepłe). Chwilę mieszać łyżką i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta masło. Na sam koniec dodać rodzynki i posiekaną czekoladę i zagnieść razem. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko pougniatać. Ciasto podzielić na 12 mniej więcej równych części i z każdej formować zgrabne bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego, ostatniego już wyrastania na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika roztrzepać żółtko z mlekiem i smarować z wierzchu bułeczki. Piec 10 minut aż będą w pełni dopieczone w środku i ładnie rumiane z wierzchu.

słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

22 odpowiedzi

  1. Planuję wyjazd i chciałabym upiec te bułeczki na miejscu. Ponieważ nie chcę na wakacjach spędziać za dużo czasu w kuchni to chciałabym zapytać czy można przygotować to ciasto wcześniej i np je zamrozić czy np można zamrozić już gotowe bułeczki?

    1. Oj tak! Obrazek z poranka. Córcia z mlekiem, a ja z kawą i zajadamy 🙂 Powyciągane na stół serki i powidła, a nawet nie chce się niczym smarować bo takie dobre same.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami