Tagi:

Przepyszne roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Roladki możecie cienko pokroić i przygotować z ich udziałem fantastyczne kanapki, lub pokroić w grube plastry i serwować obiadowo. Dzięki pieczeniu na parze, mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne. Parę w piekarniku możecie wytworzyć stawiając blaszkę z wodą na dnie piekarnika. Taka namiastka pieczenia parowego. My mieliśmy tym razem bardzo ułatwione zadanie, bo wciąż mamy do testów piekarnik z funkcją pary BAKEandSTEAM od Gotie, więc nasze roladki miały prawdziwą kąpiel wodną. Do tego odkryliśmy w piekarniku dedykowaną, już zaprogramowaną funkcję do pieczenia frytek, więc dodatek do obiadu zdefiniował się sam 😉 Frytki wyszły niemalże jak z frytownicy, tyle, że bez litra oleju, więc o niebo zdrowsze. Przepis na pieczone frytki znajdziecie tutaj: frytki z piekarnika.

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • podwójna pierś kurczaka (ok 500 g)
  • 12 pomidorów suszonych
  • spora garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 spore ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kurczaka ocieplić do temperatury pokojowej. Umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami. W każdej piersi zrobić (od najgrubszej strony) jak najgłębsze i najdłuższe nacięcie, uważając by nie przebić mięsa na wylot.

Pomidory suszone drobno posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami. Farsz podzielić na dwie części i nadziać każdą pierś. Zamknąć kieszonki, tak by nadzienie nie wypadło podczas marynowania. Można mięso obwiązać sznurkiem do pieczenia lub przebić wykałaczkami.

Przygotować marynatę: dokładnie roztrzepać oliwę z sokiem z cytryny, zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać marynatą i dokładnie natrzeć z wszystkich stron. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać piekarnik (parowy do 110 stopni, tradycyjny z blaszką z wodą na dnie – do 170 stopni). Naczynie z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli parowej (piekarnik parowy ok 30 min, tradycyjny 20 minut). Pod koniec sprawdzić w najgrubszym miejscu czy mięso jest gotowe w środku. Wyjąć z piekarnika. Jeśli mięso jest na kanapki – odstawić do całkowitego ostudzenia, jeśli będzie podawane od razu na ciepło, to wystarczy odczekać kilka minut przed pokrojeniem na plastry.

pieczenie na parze soczyste mięsoRoladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)