Tagi:

Sodzioki! A może sachłaje/ piergiełki/ korże czy powałki?! Co region to inna nazwa, ale zwał nie zwał, są świetne! Niesamowicie proste, szybciutkie wykonaniu i takie dobre. Sodzioki są genialną alternatywą, gdy w domu zwyczajnie zabraknie świeżego pieczywa. Często smażę je zanim wstaną dzieci, zawijam w ściereczkę i chowam pod kołdrę, by były gotowe, jeszcze cieplutkie, gdy maluchy się obudzą. Zawsze witane są piskiem radości 😊 Można je zajadać na słono, można na ostro, ale i jak najbardziej można na słodko. Teoretycznie sodzioki wyjdą też na zwykłym mleku, ale osobiście nie polecam. Placki zdecydowanie sporo tracą vs. te robione na zsiadłym mleku. Pozostałe przepisy na placki na jogurcie/ mleku/ maślance/ kefirze itd znajdziecie w tag: PLACKI.

Sodzioki – placki na zsiadłym mleku i sodzie

  • 250 ml zsiadłego mleka (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody kuchennej
  • wersja słodka: pełna łyżka cukru drobnego
  • wersja słona: duży ząbek czosnki i po pół łyżeczki: sól, świeżo mielony pieprz, oregano i zioła prowansalskie
  • ok 250 g mąki
  • olej do smażenia

Zsiadłe mleko, szczyptę soli, sodę i dodatki (słodkie lub słone) wyłożyć do dużej miski. Bezpośrednio do miski przesiać mąkę (może wyjść więcej, ciasto ma być dość gęste by dało się je wyrobić i wałkować). Wyrobić ciasto kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować na grubość ok 1 cm i pokroić na romby. Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć sodzioki po ok minutę na stronę, aż będą rumiane.

sodzioki placki na zsiadłym mleku i sodziesachłaje placki na sodzie i mleku zsiadłym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sodzioki / placki na sodzie
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)