Tagi:

Przepyszny sos kurkowy do przygotowania zaledwie w kilka minut. Można podawać osobno jako dodatek do mięs czy klusek śląskich lub wkomponować w całość dania np. kaszotta (np. letnie kaszotto z polędwiczką) czy makaronu (np. podpalany makaron z kurkami). Poza sezonem można wykorzystać mrożone kurki. Należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć. Sos jest bardzo prosty, ale naprawdę rewelacyjny. Należy tylko przestrzegać dwóch kluczowych zasad: przy myciu unikać nadmiernego kontaktu z wodą, żeby kurki nie nabrały wody i smażyć krótko na dużym ogniu… by wody nie puściły ;). Mają pozostać jak najbardziej jędrne.

Sos kurkowy

  • 500 g kurek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła klarowanego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 80 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki
  • łyżka mąki pszennej

Kurki należy dokładnie oczyścić (najlepszy sposób na wyczyszczenie kurek tutaj) oraz pokroić na mniejsze kawałki, średnie kurki na dwie, większe na 4 części. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek rozgnieść z odrobiną soli.

Na patelni roztopić masło i na niewielkim ogniu zeszklić cebulę z czosnkiem. Zwiększyć ogień na prawie maksymalny i dodać na patelnię kurki. Smażyć często mieszając by kurki nie puściły wody (mają się smażyć a nie dusić). W międzyczasie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec wmieszać śmietanę. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zestawić z ognia. Wmieszać posiekaną natkę, spróbować i w razie konieczności doprawić do smaku.

Sos kurkowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sos kurkowy
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)