Sos pieprzowy do mięs

przepis

Prosty, szybki w przygotowaniu sos pieprzowy. Idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich mięs, od steków po wędliny na zimno. Sos jest bardzo wyrazisty, dość ostry w smaku, o przyjemnej kremowej konsystencji. Ostrość można zmniejszyć dodając większą ilością śmietany. Sos podawać lekko podgrzany w sosjerce, do polania już na talerzu.

 

Sos pieprzowy:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • 2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu: czerwony, zielony, biały
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżeczka musztardy ostrej

[/list]Pieprz rozdrobnić w moździerzu. Trochę zostawić do dekoracji. Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę. Ciągle mieszając chwilę razem podsmażyć robiąc zasmażkę. Śmietanę wymieszać z musztardą i razem zahartować gorącym wywarem: dodać najpierw jedną łyżkę wywaru, wymieszać, dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym wymieszać z resztą wywaru i z winem. Przelać na patelnię energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Dodać pieprz, lekko dosolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos pieprzowy zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Przelać do sosjerki i posypać całymi ziarnami pieprzu.

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 41 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

8 komentarzy

  • Wera 5 listopada 2019 o 09:43 Odpowiedz

    Sosik że palce lizać. Zdecydowanie do powtórzenia.

    • Wysmakowane 5 listopada 2019 o 09:50 Odpowiedz

      Cudnie! Cieszę się 🙂

  • Mała 8 marca 2018 o 20:59 Odpowiedz

    genialne! Zrobiłam dwa razy za mało bo rozszedł się zanim doszło do dania głównego. Dziękuję za kolejny genialny przepis!

    • Wysmakowane 11 marca 2018 o 20:28 Odpowiedz

      Mała bardzo się cieszę 🙂 I oczywiście zapraszam po kolejne kulinarne inspiracje!

      • Małgorzata 31 sierpnia 2019 o 08:34 Odpowiedz

        Witam 🙂 może pytanie troszkę nie w temacie ale gdzie kupiła Pani sosjerkę ?:)

        • Wysmakowane 31 sierpnia 2019 o 19:56 Odpowiedz

          Przepraszam za opóźnienie. Dopiero wróciłam do domu, a nie pamiętałam nazwy firmy. To jest Tavola, produkcja w Niemczech w Bawarii. Dostaliśmy całą zastawę na ślub 10 lat temu, więc nie wiem czy jeszcze sprzedają tą kolekcję 😉

  • Bielecki.es 1 lutego 2018 o 17:09 Odpowiedz

    Wydaje się naprawdę prostym sosem, którego nawet ja nie popsuję 😉

  • Monika -blogMama.pl 1 lutego 2018 o 15:53 Odpowiedz

    Jeszcze takiego sosu nie robiłam, ale chyba wypróbuję przepis i zrobię;-) Dziękuję za przepis;-)

MENU