Tagi:

Prosty, szybki w przygotowaniu sos pieprzowy. Idealnie nadaje się jako dodatek do wszelkich mięs, od steków po wędliny na zimno. Sos jest bardzo wyrazisty, dość ostry w smaku, o przyjemnej kremowej konsystencji. Ostrość można zmniejszyć dodając większą ilością śmietany. Sos podawać lekko podgrzany w sosjerce, do polania już na talerzu.

 

Sos pieprzowy:

  • 2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu: czerwony, zielony, biały
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • łyżeczka musztardy ostrej

Pieprz rozdrobnić w moździerzu. Trochę zostawić do dekoracji. Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę. Ciągle mieszając chwilę razem podsmażyć robiąc zasmażkę. Śmietanę wymieszać z musztardą i razem zahartować gorącym wywarem: dodać najpierw jedną łyżkę wywaru, wymieszać, dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym wymieszać z resztą wywaru i z winem. Przelać na patelnię energicznie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Dodać pieprz, lekko dosolić do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos pieprzowy zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Przelać do sosjerki i posypać całymi ziarnami pieprzu.

Oceń ten przepis
recipe image
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 35 Review(s)