Tagi:

Suflet jajeczny czyli pomysł na weekendowe leniwe śniadanie na bazie jajek. Suflet dość mocno rośnie w czasie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko opada, więc podajemy gorący, natychmiast po zapieczeniu. Można podać w kokilkach, w których się zapiekał albo wyjęty na talerz (bardzo ładnie odchodzi od foremki). Podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem, z dodatkiem ulubionych warzyw.

Suflet jajeczny

  • 4 jajka
  • kulka mozzarelli
  • pół pęczka natki
  • ok 50 g wędliny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • po ćwierć łyżeczki ziół prowansalskich i papryki słodkiej

Mozzarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, natkę i wędlinę posiekać drobno. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać (trzepaczką lub widelcem) do powstania piany. Do jajek dodać resztę składników i razem roztrzepać.

Przelać do kokilek wysmarowanych masłem (do 3/4 wysokości – suflety znacznie urosną podczas pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem czy masa się w pełni ścięła w środku). Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

suflet jajecznysuflet jajeczny