Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Czas
2 doby
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Czas2 doby
Wydrukuj

Surówka z kapusty czerwonej

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Surówka z kapusty czerwonej … Znałam chyba z dwadzieścia patentów na jej przyrządzenie. Po przeszukaniu wujka Google i znanych mi blogów poznałam kolejne pięćdziesiąt. Każda pyszna i najlepsza. Ale która rzeczywiście najlepsza?? Nie pozostało mi nic innego niż sprawdzić to osobiście. Zarządziłam więc kapuściany tydzień, kupiłam gigantyczną główkę kapusty, opracowałam sześć różnych sposobów, które najbardziej do mnie przemawiały i zaczęłam testowanie. Kapusta podzielona na sześć, każdy kawałek przyrządzony na inny sposób… I wiecie co – już chyba wiem który jest mój ulubiony 🙂 Znacie lepszy? Podzielcie się proszę w komentarzu. Kapuściany tydzień był bardzo fajny, mogę to powtórzyć 😉

Surówka z kapusty czerwonej

Kapusta czerwona z natury jest twardsza i nie tak soczysta jak biała. Często więc można spotkać się z pomysłem duszenia lub gotowania liści, ale to już trochę jak dla mnie przestaje być „surówką”. Z moich testów wynika, że starta na dzień przed przygotowaniem i tylko przelana wrzątkiem robi się wystarczająco miękka, ale jednak wciąż „surowa”. W opcji idealnej pierwszego dnia ścieramy, drugiego szykujemy sałatkę i trzeciego dopiero podajemy. Ale już poniższe czasy „leżakowania” dają fajne, pyszne efekty.

  • pół małej główki kapusty czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka octu jabłkowego
  • do smaku – sól, pieprz czarny świeżo mielony

Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Zetrzeć na dużych oczkach tarki (tylko liście, bez głąba). Lekko obsypać solą i zostawić w lodówce na noc. Przez noc kapusta puści soki i namięknie. Kolejnego dnia rano bardzo drobno posiekać cebulę i przełożyć na sitko razem z kapustą. Zagotować pełen czajnik wody i przelać warzywa. Zostawić do odcieknięcia. W tym czasie w dużej misce wymieszać majonez  z musztardą, cukrem, cytryną, solą i pieprzem. Kapustę z cebulką odcisnąć z wody i przełożyć do miski z przyprawami. Dodać starte, obrane jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Surówka z kapusty czerwonej najlepsza

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Kiedyś robiłam surówkę z czerwonej kapusty i noe bardzo nam smakowała. Teraz skusil się jeszcze raz z tego przepisu i jest naprawdę pyszna! Kolejny pyszny przepis od Ciebie! Świetny blog!

  2. Super. Fajnie, że przekopałaś te wszystkie przepisy i wybrałaś najlepszy. Wypróbuję i napiszę recenzję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami