Tagi:

Surówka z kapusty czerwonej … Znałam chyba z dwadzieścia patentów na jej przyrządzenie. Po przeszukaniu wujka Google i znanych mi blogów poznałam kolejne pięćdziesiąt. Każda pyszna i najlepsza. Ale która rzeczywiście najlepsza?? Nie pozostało mi nic innego niż sprawdzić to osobiście. Zarządziłam więc kapuściany tydzień, kupiłam gigantyczną główkę kapusty, opracowałam sześć różnych sposobów, które najbardziej do mnie przemawiały i zaczęłam testowanie. Kapusta podzielona na sześć, każdy kawałek przyrządzony na inny sposób… I wiecie co – już chyba wiem który jest mój ulubiony 🙂 Znacie lepszy? Podzielcie się proszę w komentarzu. Kapuściany tydzień był bardzo fajny, mogę to powtórzyć 😉

Surówka z kapusty czerwonej

Kapusta czerwona z natury jest twardsza i nie tak soczysta jak biała. Często więc można spotkać się z pomysłem duszenia lub gotowania liści, ale to już trochę jak dla mnie przestaje być „surówką”. Z moich testów wynika, że starta na dzień przed przygotowaniem i tylko przelana wrzątkiem robi się wystarczająco miękka, ale jednak wciąż „surowa”. W opcji idealnej pierwszego dnia ścieramy, drugiego szykujemy sałatkę i trzeciego dopiero podajemy. Ale już poniższe czasy „leżakowania” dają fajne, pyszne efekty.

  • pół małej główki kapusty czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka octu jabłkowego
  • do smaku – sól, pieprz czarny świeżo mielony

Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Zetrzeć na dużych oczkach tarki (tylko liście, bez głąba). Lekko obsypać solą i zostawić w lodówce na noc. Przez noc kapusta puści soki i namięknie. Kolejnego dnia rano bardzo drobno posiekać cebulę i przełożyć na sitko razem z kapustą. Zagotować pełen czajnik wody i przelać warzywa. Zostawić do odcieknięcia. W tym czasie w dużej misce wymieszać majonez  z musztardą, cukrem, cytryną, solą i pieprzem. Kapustę z cebulką odcisnąć z wody i przełożyć do miski z przyprawami. Dodać starte, obrane jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Surówka z kapusty czerwonej najlepsza

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Surówka z kapusty czerwonej
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 44 Review(s)